Draci v Česku těžko hledají soupeře

Čtrnáct let dominuje Brno českému baseballu. S Arnoštem Nesňalem jen tak brzy nepadne.

Na špici baseballové extraligy jsou tři týmy z Brna. Cíl české jedničky AVG Draků je patnáct let stejný, vyhrát extraligu. „Nejtěžší je udržet motivaci,“ říká třiatřicetiletý trenér a manažer Arnošt Nesňal.

Kdy se z vás stal trenér?

V roce 2002. Baseball jsem hrál až ve čtrnácti za Univerzitu, Techniku a pak Draky.

Jak vznikli Draci?

V sedmdesátých letech přijeli do Brna studenti z Jižní Ameriky a Češi jejich hru okoukali. V roce 1972 vznikl tým, který se v roce 1992 rozdělil na Draky a MZLU Expres. Název vznikl u piva.

Kdy přišel impulz, který tým posunul na špici?

Když přijel v roce 1994 z Ameriky Jeff Samuels. Ukázal nám, jak baseball hrát, brát i trénovat. U zrodu fenoménu stálo nadšení Igora Kratochvíla, který klub zajistil finančně.

Rozpočet klubu se blíží sedmi milionům. To je dost.

Provoz Městského baseballového stadionu stojí ročně dva a půl milionu, areál v Zamilovaném hájku sedm set tisíc. Neskutečně drahá je výbava, výzbroj stojí sedm tisíc, míček stovku, pálka dva tisíce. Za zápas zlomíme i pět.

Proč jste nejlepší?

Náš trénink se blíží americkému modelu. Trénujeme třikrát týdně a hráči si ještě přidávají. Navíc se nám daří udržet starší zkušené hráče. Zveme i trenéry z ciziny, což nás posouvá dál. Jsme kousek od výkonnostního vrcholu.

Jaké jsou platy hráčů?

Kdo má smlouvu, dostane nejvýše desítky tisíc ročně. Čím déle jsou v klubu, tím více. Vybavení mají zdarma.

Hýříte anglickými slovy. Je to v baseballu nezbytné?

Angličtina má náboj. Čeština je zrádná, je moc negativní. Cokoliv řeknete, použijete zápor a náboj je pryč. Je to chemie, když trenér hráče nenadchne svým proslovem, nefunguje to.

O trenérovi: Arnošt Nesňal začal trénovat brněnské Draky v šestadvaceti letech. V české extralize nezná jako kouč jiné umístění než první místo. Kromě trénování se věnuje i manažerské práci. Teď přemýšlí o tom, jak vedle baseballového stadionu v Komárově vyroste do roka tréninkové hřiště pro mládež.