Drahá vejce velikonoční rekord nezmařila

Rekordní velikonoční vejce

Rekordní velikonoční vejce Zdroj: CTK/Perina Ludek

V Bludově na Šumpersku vyrobili obří velikonoční vejce. Vysoké je přes čtyři metry, v obvodu má deset metrů. Vytvořeno je téměř z 45 tisíc kraslic navlečených na provázcích. Na vytvoření rekordu se podíleli lidé z celé republiky. Některé kraslice ale putovaly do Bludova i ze zahraničí. Problém s drahými vejci tak pořadatelé přes počáteční obavy nepocítili. V Bludově jde o čtvrtý rekord zapsaný do České knihy rekordů.

„Rekord padl. Je to největší obří kraslice sestavená z klasických kraslic ze slepičích vajec,“ řekl Michal Jurečka z pelhřimovské agentury Dobrý den, která tuzemské rekordy zaznamenává. „Původní konstrukce je vysoká 4,2 metru a v nejširším místě je obvod deset metrů. Použito pro stavbu bylo 44 870 kraslic, 12 se ale rozbilo. Obří kraslice je tedy z 44 858 kraslic. Rekord je úžasný, obec je rekordmanem,“ dodal.

 

Kraslice navlečené na provázcích na speciální konstrukci složenou z plastových trubek navěšovali organizátoři akce asi tři hodiny. Mnoho hodin však trvaly přípravy. „Navlékaly jsme to osmkrát po čtyřech hodinách. Měly jsme sice strach, že vejce podražila, ale nemělo to žádný vliv. Poslední vejce jsme navlékaly ještě v pátek, málem jsme neměly čas ani jít domů,“ řekla jedna ze zručných žen Jarmila Snášelová.

V Bludově místní pokořili už čtvrtý rekord. Před třemi lety vytvořili nejdelší provozuschopnou autodráhu v zemi. Měřila 300 metrů, 79 centimetrů a dva milimetry a byla sestavena z 1130 dílů. O další zápis se postarali v roce 2007, když kaštan zvaný Skořápkovník bludovský ozdobili 30.658 kraslicemi. První rekord byl v Bludově zapsán do České knihy rekordů v roce 2006. Šlo o durman místní pěstitelky Jany Brumovské. Její okrasná rostlina měla rekordních 192 květů.