Drama v Londýně. Kraj má unikát

Středočeský kraj vydražil středověký obraz z Kutné Hory.

Ředitelce Českého muzea stříbra v Kutné Hoře Světlaně Hrabánkové v úterý po poledni zablikala na mobilu SMS. Byla tak jednou z prvních, kteří se dozvěděli, že po pěti stoletích se do Kutné Hory dostane unikátní středověká miniatura, která zobrazuje dolování stříbra ve městě.

Obraz o rozměrech 645 x 443 mm byl skoro sto let nezvěstný, až se nečekaně objevil s vyvolávací cenou mezi šesti až osmi miliony korun na londýnské aukci. Souboj o vzácné dílo byl hodně dramatický, ale nakonec jedna z nejcennějších zaalpských středověkých miniatur putuje do Česka. Kraj zaplatí za unikát něco přes sedmnáct milionů korun.

„Jde o jedinečné dílo a jsem opravdu moc rád, že se nám ho podařilo vydražit,“ popsal své pocity z aukce středočeský hejtman David Rath.

Historička Hrabánková patří k okruhu lidí, kteří na aukci kraj upozornili, a už se těší, až si vzácný umělecký předmět sama prohlédne. „To je opravdu mimořádné dílo. Má totiž ohromnou vypovídací schopnost o životě ve středověké Kutné Hoře, protože autor musel důvěrně znát prostředí dolů i města,“ říká Hrabánková.

Exponát by měl být jedním z klíčových děl v nově otevřeném sídle Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.