Dřevo a potah vybírá trenér

Ping-pong v Česku patří mezi oblíbené sporty. V Kladně si děti mohou vybrat z šesti klubů a jedné školičky.

Ping-pong, česky stolní tenis, děti baví. V Kladně je ovšem problém najít vhodný klub, do kterého by rodiče mohli děti zapsat a přitom nebyl příliš z ruky. Letos proto otevřeli blízko centra školičku ping-pongu sourozenci Hana Valentová a Josef Plachý. Bývalí úspěšní reprezentanti sehnali prostory v rozdělovské 5. základní škole. Hrát na začátečnické úrovni se dá za lidové ceny. Dětem stačí pálka za 300 korun, tričko za 200, boty sálovky za 500 a trenýrky za 400 korun.

Hra vhodná téměř pro každého

Děti, které si vyberou za svůj sport stolní tenis, nemusí mít žádné pohybové základy. „Nehrozí jim velké riziko úrazu. Posilují všechny svalové skupiny a je to také vhodný doplňkový relaxační sport. Například pro vzpěrače, gymnasty či boxery. Nedoporučuji ho jen dětem se závažnější poruchou zraku a s poruchou koordinace,“ radí Petr Lyer, primář kladenské nemocnice. Děti mají tréninky minimálně dvakrát týdně a první soutěžní zápasy si zahrají až za dva tři roky. „Mně se ping-pong odmala moc líbí. V začátcích jsem trénoval, kde se dalo, ale od Nového roku chodím do rozdělovského oddílu,“ říká devítiletý Honza Valenta.
Hráči na závodní úrovni potřebují už i v dětském věku dražší výstroj než začátečníci. Boty s kompletním oblečením vyjdou na dva až tři tisíce. Cena pálky pro závodní hráče začíná na 900 korunách. Typ dřeva a potah vybírá trenér. „S pálkou z hypermarketu dítě správné návyky spojené s technikou úderu nenaučíte,“ upozorňuje trenérka Hana Valentová.