Dvacet tisíc lidí v Kácově

Zejména americký zpěvák a skladatel Moby byl hvězdou Sázavafestu.

Slunečné počasí a zajímavé kapely přilákaly do městyse Kácov na Kutnohorsku dvacet tisíc lidí na Sázavafest. Koncert největší hvězdy festivalu, amerického zpěváka a skladatele Mobyho, sledoval v pátek půl hodiny před půlnocí asi patnáctitisícový dav.

Návštěvnost devátého ročníku lámala předchozí rekordy, pořadatelé museli rozšiřovat stanové městečko pro ubytování návštěvníků i parkoviště.

Necelých devět set stálých obyvatel Kácova se na několik dní muselo uskromnit. „Většina místních je připravená chvíli snášet nepohodlí, jako je třeba vykoupené zboží v obchodě,“ řekl starosta Jaroslav Buchal. „Někteří ovšem raději nevyjíždějí auty,“ dodal.

Přímo v kácovském zámku postavili pořadatelé festivalu scénu s názvem Kácovské léto pro méně známé kapely. Návštěvníky přilákalo především vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové. Příchozí mohli přispět do kasičky na opravu barokního zámku.

Kácov je už třetím místem, kde se Sázavafest koná. První ročník hostil Týnec nad Sázavou, před třemi lety se festival musel odstěhovat ze Sázavy.

Současný areál v Kácově zůstane asi domovem Sázavafestu dlouho.

Podle ředitele festivalu Pav- la Kloupara chystají časem stavbu stabilní letní scény, cyklostezky nebo pevného hygienického zázemí. „Chtěli bychom areál více využívat,“ shodli se starosta Kácova i ředitel festivalu.

Vyvrcholením letošního ročníku hudebního festivalu Sázavafest byl koncert amerického zpěváka a skladatele Mobyho. Půl hodiny před sobotní půlnocí si ho užilo asi patnáct tisíc lidí.

„Moby byl s koncertem moc spokojený. Je to milý člověk,“ řekl o vystoupení největší letošní hvězdy ředitel festivalu Pavel Kloupar.

První festivalový večer zahajovaly jenom dvě scény. Zahráli například drsnější Psí vojáci, energický Krucipüsk, punkový Visací zámek nebo veselejší Prague Ska Conspiracy.

Kromě všemi očekávaného koncertu Mobyho pořadatelé na páteční večer pozvali také české kapely Monkey Business, Wohnout či J.A.R.

Poslední večer se představili němečtí Die Happy, se kterými zpívá dcera Petra Jandy Marta, a skotská popová hvězda Jimmy Sommerville. Z českých hvězd si pořadatelé na sobotu pošetřili kapely Support Lesbiens, Chinaski a Sto zvířat.

Dvacet tisíc návštěvníků si podle reakcí zúčastněných Sázavafest užilo. Většina výtek se týkala problémů s vysokou návštěvností. Chyběla místa na stanování a parkování, bylo málo záchodů.
„Nejvíce se mi líbilo počasí. A taky Sto zvířat a Moby, ten byl super,“ řekla jedna z návštěvnic Eva Krulišová ze Suchdola na Kutnohorsku. Vadil jí naopak nedostatek vody v areálu.

Příští rok čeká Kácov jubilejní desátý ročník Sázavafestu. Přípravy začínají už nyní.

Pořadatelé chtějí pozvat ty nejlepší interprety z posledních osmi let plus nějakou velkou hvězdu navíc. „Konkurence nám také neprozrazuje, co chystá,“ podotkl Kloupar.

Mezi lidmi kolují zvěsti o účasti britských Coldplay nebo Stereophonics.