Dvakrát baráž, a co bude dál?

Co musí Mladá Boleslav zlepšit, aby ji v příštím ročníku minula baráž? Týdeník Sedmička nabízí odpovědi.

V obou extraligových sezonách skončili na posledním místě a příslušnost v elitní soutěři hájili v baráži. Přitom – až na Spartu a Pardubice, proti kterým se klubu dlouhodobě nedaří, dokážou Středočeši porazit téměř kdykoliv kohokoliv. Co tedy Mladá Boleslav potřebuje k tomu, aby se v nadcházející sezoně neopakoval barážový scénář?

Samotný Král nestačí

Týmu jednoznačně chybí hráč, který střílí a připravuje góly s minimálními výkyvy. Devět ze čtrnácti extraligových klubů letos mělo ve svém kádru hokejistu, který dokázal pokořit čtyřicetibodovou hranici. Kapitán Richard Král se svými devětatřiceti body se sice výrazně přiblížil, ale nikdo další. „Když nám nezahraje excelentně Králova formace, máme problém,“ řekl sportovní manažer Luděk Bukač. Ten v klubu končí k 30. dubnu z rodinných důvodů. „Pět let jsem dojížděl osmdesát kilometrů. Nebylo to lehké,“ řekl Bukač.

Hledá se kvalita

Angažování takového hráče není levné. Středočeši očekávali, že v uplynulém ročníku převezme tuto roli Michal Macho či Peter Fabuš. Jenže první přišel ze slovenské extrali- gy a chvíli mu trvalo, než si zvyknul. Fabuš se zase zotavoval po těžkém zranění lýtkové kosti. „Klub bude potřebovat doplnit o čtyři opravdu kvalitní hráče,“ podotkl Bukač. Velké trápení byly přesilovky. S úspěšností osm a půl procenta byli Boleslavští v základní části vůbec nejhor- ší. A to mělo dopad na koneč-né výsledky. Týmy jsou totiž při hře pět na pět vyrovnané a rozhodují právě početní výhody. Hokejisté BK Mladá Boleslav se trápili i při dvojnásobných přesilovkách.
Hodně důležitá je otázka trenéra. Pokud se počítá za kouče i Bukač, který vedl tým ve dvou únorových zápasech, dohromady se za poslední dva roky protočilo na boleslavské střídačce pět trenérů. Nyní vedení klubu, jak potvrdil ředitel Michal Koliáš, jedná o prodloužení smlouvy s dosavadním trenérem Janem Tlačilem. Jiří Šejba ale v roli jeho asistenta končí.