Dvě nehody: sedm mrtvých

Za necelý měsíc zemřelo na karvinských silnicích při dvou nehodách sedm lidí. Lidé se na internetu přou, proč.

Sedm lidí přišlo o život při dvou haváriích v Karviné. Další bojují o život v karvinské a ostravské nemocnici. Obě nehody od sebe dělí jen něco více než dva týdny.
Ve středu 23. června narazila Felicie se čtyřmi mladíky do Mazdy, kterou řídil šestapadesátiletý primář chirurgie karvinské nemocnice. Lékař přežil, avšak posádka auta, které havárii zavinila, dopadla hůř. Dva z mladých mužů na místě zemřeli.

Den poté už jejich přátelé na Facebooku vyzvali Karviňany, aby za ně drželi smutek. Vedle krásných vzpomínek se tam objevují i názory, že kluci brali drogy. „Když člověk fetuje, nemá co dělat za volantem,“ shoduje se několik lidí na Facebooku. Skupina má už 234 členů. Píší sem společné zážitky, vkládají fotografie mrtvých přátel.
Uplynulo pouhých čtrnáct dní a poblíž Louk se odehrála ještě větší katastrofa. Tentokrát nepřežil nikdo. Po srážce dvou aut čtyři lidé zemřeli na místě, jeden při převozu do nemocnice. I u této nehody má policie podezření, že si řidič vzal drogy.
Dva mladí muži z Karviné jsou po smrti. Přesto o nich lidé na facebookové stránce stále mluví. Přou se hlavně o to, zda mladí muži brali drogy, nebo ne. Sprostými slovy někteří pisatelé nešetří.
Podle některých byl minimálně jeden ze čtyřčlenné posádky zfetovaný. A podezření potvrdila i policie.
„Rozbory prokázaly, že jedenadvacetiletý řidič měl v těle marihuanu,“ řekla mluvčí policie Zlatuše Viačková a dodala, že to mohla být příčina nehody.
„Marihuana zpomaluje u lidí reakce, způsobuje únavu, otupělost. To samozřejmě ovlivňuje, jak si řidič počíná za volantem. Pokud si zakouřil těsně před jízdou, mohlo to mít vliv. Pokud ji bral den dva předtím, vůbec to roli hrát nemuselo. V těle ji ale odborníci najdou ještě po několika týdnech,“ informoval sociální pracovník K-centra Orlová Martin Duda. Felicie, kterou mladík řídil, předjížděla 23. června přes dvojitou plnou čáru směrem z Ostravy na Karvinou. Co se v hlavě řidiče felicie dělo před nárazem, žádný rozbor nezjistí. Policie si je však jistá, že havárii zavinil přávě on tím, že předjížděl, navíc ve chvíli, kdy se v obou pruzích protisměru řítila auta. Viníka nehody přesto mnoho lidí lituje.
„Rozumím, že někteří lidé na Facebooku na kluky nadávají. Řidič vzal životy jejich přátelům, známým. Nikdo z nás ale nemůže vědět, co přesně se v autě před nehodou dělo,“ vyjádřila se Jana Gryczová, která s řidičem felicie chodila na základní školu.
„Byl moje dětská láska. Blonďák s modrýma očima. Všechny holky, co jsem znala, do něj byly blázen. Vždycky vypadal hezky, nosil značkové oblečení a moc dobře o sobě věděl, že je žádaný. Poté, co jsem se o nehodě dozvěděla, jsem brečela pěkně dlouho,“ přiznala Gryczová. Dva lidé z posádky felicie zemřeli, další dva leží v nemocnicích v Karviné a Ostravě. Jeden z nich je také karvinský primář chirurgie Stanislav Drastich. Je ve vážném stavu a s novináři zatím nekomunikuje.
„V současné době u nás leží dva pacienti z této autonehody. Jeden je tady od začátku, druhého k nám převezli z Fakultní nemocnice v Ostravě, kam jsme naopak jednoho pacienta převezli my. Oba muži, o které lékaři z Ráje pečují, jsou stabilizovaní,“ potvrdila mluvčí nemocnice Karviná-Ráj Radmila Fleischerová.

Pět mrtvých

Karviná se ještě nevzpamatovala z jedné tragédie a otřásla jí další. V noci ze čtvrtka 8. na pátek 9. července pár minut po půlnoci se srazila Octavie s Renaultem 19 na silnici mezi Českým Těšínem a Karvinou. Nehodu nejspíše zavinil řidič Renaultu, který jel příliš rychle a v zátáčce vjel do protisměru. Nikdo z pěti lidí nepřežil. „Volal nám svědek a říkal, že je tam jeden zraněný, který je zaklíněný v autě. Když tam naši záchranáři přijeli, zjistili, že lidí je v obou havarovaných automobilech celkem pět. Tři muži a jedna žena zemřeli na těžká zranění ještě dříve, než tam sanitka stihla přijet,“ informoval mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.
Pátý pacient měl vážná zranění rukou a nohou, hrudníku, hlavy a mozku. „Při zásahu záchranářů byl v bezvědomí. Po ošetření zranění záchranáři pacienta převezli do Karviné, kam pro zraněného přiletěl vrtulník letecké záchranné služby a převezl ho na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ dodal Humpl. I tento pacient zranění nakonec podlehl. „Znalec nařídil u všech obětí soudní pitvu, u řidičů test na alkohol a drogy,“ řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Potvrdila, že v Renaultu našli policisté tři sáčky žluté krystalické látky. Poslali je na rozbor. Další záležitosti, jako je rychlost aut ve chvíli nárazu, zkoumá znalec podle měření, které mu předali policisté.