Dynamická zóna Holešov

V anketě Podnikatelská nemovitost roku 2010 vyhlašované agenturou CzechInvest se v kategorii průmyslových zón umístila na prvním místě Strategická průmyslová zóna Holešov, jejíž zástupci v loňském roce úspěšně uzavřeli jednání hned se šesti významnými investory.

Strategická průmyslová zóna Holešov se celkovou rozlohou 360 hektarů řadí k největším rozvojovým plochám v České republice a ve srovnání s jinými projekty disponuje komplexní nabídkou ploch pro podnikání. Investorům nabízí pozemky o velikosti od 0,5 do 100 hektarů, přičemž lze plochy v závislosti na konkrétních požadavcích investorů dále dělit či spojovat. V Holešově je již od konce roku 2009 zcela dokončena infrastruktura a investorem projektu zóny je společnost Industry Servis ZK vlastněná Zlínským krajem.

V případě holešovské zóny porotci ankety Podnikatelská nemovitost roku ocenili zejména aktuální úspěchy při získávání nových investorů, během roku 2010 se jich podařilo získat šest. „Jde o kovozpracovatelské firmy Foundry & Machining, FVE Solar Group a MRB Sazovice, výrobce pneumatik Mitas a dva zpracovatele lepenky - společnosti Pokart a Kart. Tyto firmy by měly obsadit více než 11 hektarů, investovat přes 1,3 miliardy korun a vytvořit asi 800 pracovních míst,“ uvedl výkonný ředitel Industry Servis ZK Jakub Černoch. Na dynamický rozvoj holešovské zóny podle jeho slov navazují i jednání z letošního roku. „Od začátku roku 2011 deklarovalo zájem o vstup do Strategické průmyslové zóny Holešov dalších pět zájemců. Naposledy to byl například zpracovatel plochého skla, společnost AGC Fenestra. Z dalších investorů to jsou například významný dodavatel IT technologií, firma NWT či Creative Caps, výrobce hliníkových uzávěrů láhví,“ říká ředitel Jakub Černoch.

#####Technologický park pro high-tech firmy

Kromě pozemků mohou podnikatelé využít také nájemní prostory, které se nacházejí v dokončovaném komplexu budov nového technologického parku v centru zóny - Technologický park Progress v areálu strategické průmyslové zóny rozšiřuje možnosti podnikání a je přitom určen především inovačně zaměřeným firmám. Tvoří jej komplex tří budov, v nichž nalézají prostory firmy působící v high-tech a medium high-tech odvětvích. Součástí technologického parku je i podnikatelský inkubátor určený pro začínající podnikatele, kteří zde získají podporu formou zvýhodněného nájmu a nabídky vybraných služeb. Park disponuje plochou téměř 6000 m2, z toho podnikatelský inkubátor zaujímá zhruba třetinu. Investiční náklady na výstavbu celého parku činí 150 milionů Kč, přičemž více než 112 milionů tvoří dotace z EU.

#####Výběr investorů určuje i životní prostředí

V případě Strategické průmyslové zóny Holešov je rovněž maximální pozornost věnována ochraně životního prostředí a zejména spodních vod. Připravovaná zóna totiž leží ve vnějším ochranném pásmu vodního zdroje Holešov. Všichni investoři tak musejí splnit množství podmínek a to, že ochrana životního prostředí je jednou z priorit, se odráží i při výběru investorů. Důležitým kritériem bude totiž také charakter jejich výroby a činnosti. Přednost dostává ekologicky šetrná výroba, naopak firmy působící v chemickém průmyslu či těžké výrobě jsou z okruhu potenciálních investorů předem vyloučeny. Jejich působení v zóně navíc neumožňuje ani zákon.

Příkladem ekologicky šetrného přístupu je i jedno z nejzajímavějších architektonických řešení uvnitř zóny - přeložka říčky Mojeny protékající územím průmyslové plochy. Její tok byl v minulosti kvůli letišti z velké části umístěn pod zemí v betonových skružích, s realizací průmyslové zóny dostala otevřené meandrující koryto.

#####Vedení spoléhá na vlastní aktivitu

*

Správa a provoz zóny

Strategická průmyslová zóna Holešov vznikla v místě bývalého holešovského letiště a těží z dobrého dopravního napojení, komplexní technické připravenosti a zázemí v podobě kvalifikované pracovní síly. Celou zónu spravuje Zlínským krajem vlastněná firma Industry Servis ZK, která měla na starosti rovněž výstavbu. Tato akciová společnost vznikla v roce 2007 transformací firmy TTT Air. Zajišťovala přípravu lokality a vybudování základní technické i dopravní infrastruktury. Část vybudovaných inženýrských sítí rovněž provozuje. Industry Servis ZK se výraznou měrou podílí také na vyhledávání investorů - pořádá semináře pro zájemce o investování, podílí se na obchodních misích a účastní se významných veletrhů investičních příležitostí. Kromě toho realizuje vlastní projekt nazvaný Technologický park Progress.