E-shopy se tlačí do Rumunska, čeká je tam menší konkurence

Jméno Oldřicha Bajera se pojí s portálem centrum.cz, hudbním projektem Kašpárek v rohlíku nebo e-shopem Zoot.cz.

Jméno Oldřicha Bajera se pojí s portálem centrum.cz, hudbním projektem Kašpárek v rohlíku nebo e-shopem Zoot.cz. Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Čeští on-line prodejci se perou o rumunské zákazníky. Tamní trh roste podobně rychle jako v Česku, konkurence je však menší.

Nebývalým hitem se mezi českými internetovými obchodníky stala země hraběte Drákuly. Do Rumunska aktuálně expanduje on-line prodejce módy Zoot. Na tamním trhu je rovněž e-shop Parfums.cz, nedávno tam expandovala rovněž síť výdejních míst Zásilkovna nebo obchod se spodním prádlem Astratex. Další velcí se do Rumunska chystají.

„Z pohledu e-commerce vnímám Rumunsko jako jeden z nejzajímavějších trhů. Se svými dvaceti miliony obyvateli jde o zemi z pohledu velikosti kupní síly o poměrně perspektivní a logisticky dostupnou,“ uvedla šéfka Zásilkovny Simona Kijonková.

Navíc zatímco v tuzemsku podniká téměř 40 tisíc e-shopů, v Rumunsku je to jen kolem pěti tisíc. Zoot hodlá v Rumunsku využít příležitosti, která se otevřela poté, co se jihoafrický kolos Naspers, někdejší majitel e-shopu Mall.cz, zbavil internetového prodejce módy Fashion Days. Ten obchodoval i v Česku, základnu měl ale právě v Rumunsku. Platformu koupil největší rumunský e-shop Emag. Právě jeho někdejší marketingový šéf Robert Berza bude rumunské operace řídit.

Podobně atraktivní jako Rumunsko je také Polsko. E-shopisté ale připouštějí, že kvůli konkurenci je uplatnění složité

Další české obchodníky hodlá do Rumunska přivést Zásilkovna. „Začátkem příštího roku tam plánujeme začít budovat síť výdejních míst po vzoru Slovenska nebo Maďarska,“ doplnila Kijonková.

Prodejcům již nyní nabízí doručení zboží rumunskému zákazníkovi do dvou dnů po vyzvednutí v tuzemském skladu.
„Očekávali jsme v Rumunsku pozvolnější nárůst, podíl exportu jdoucí do Rumunska již během měsíce přeskočilo Německo a je na stejné úrovni jako Polsko,“ pochvaluje si výraznou expanzi k Černému moři zakladatelka Zásilkovny.

Podobně atraktivní jako Rumunsko je kvůli velikosti trhu také Polsko. E-shopisté ale připouštějí, že kvůli tvrdé místní konkurenci to tam není vůbec jednoduché. Na polském trhu působí například prodejce bytových doplňků Bonami, byznys tam má i Zásilkovna a Parfums.cz.