Elim pomáhá týraným ženám

Osm týraných žen letos ubytovalo opavské sdružení Elim. Další desítky lidí v krizi našly pomoc v poradně.

Už měsíc je osmnáctiletá Denisa Valová z Opavy bez desetiměsíčního syna Jirky. Vzal jí ho bývalý přítel a otec chlapečka. Vrátit ho odmítá. Matka se proto obrátila na Poradnu Elim.
„Nechce mi ho vůbec dát,“ svěřila se mladá maminka, jež syna nesmí vídat a čeká na soud. V Elimu jí pomáhá advokát a sociální pracovnice. Denisa Valová je jen jednou z těch, které využily služeb Elimu. Sdružení mimo jiné poskytuje poradenství lidem v krizi. Speciální Krizové centrum Elimu pomáhá také obětem domácího násilí a jejich dětem. Týrané ženy tam najdou sociální, psychologickou i právní pomoc, ale v případě potřeby i ubytování a zajištění stravy.

Bydlení i poradenství

Postel, skříň, televize či koupelna tvoří vybavení garsonek pro ženy v nouzi. Elim má k dispozici dvě. Týraná žena tam může týden bezplatně bydlet a pracovníci centra jí zajistí vše potřebné. Když má zájem, může zůstat až tři měsíce. Za ubytování platí nízký poplatek, poradenství je zdarma.
„Od začátku roku jsme tu měli ubytovaných osm žen, z toho pět dlouhodobě,“ říká sociální pracovnice Regina Menšíková Tillová.
Tři měsíce v Elimu bydlela například matka tří dětí, kterou psychicky týral bývalý manžel. „Musela jsem jej živit. Když jsem přišla z práce, několikrát jsme měli vybraný byt. Elektronika i vybavení bylo pryč. Když jsem jej nechtěla pustit domů, bil mě,“ vzpomíná. Právě v Elimu našla opět půdu pod nohama, má nové bydlení i práci.
Na zkvalitnění služeb přispěje stotisícová dotace kraje. Mimo jiné poslouží k dovybavení garsonek. Během pár týdnů přibudou nové postele a kuchyňský koutek.