Elon Musk potvrdil plán vyslat do kosmu drobné internetové satelity

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) Zdroj: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Elon Musk se na svém Twitteru pochlubil, že jeho vesmírný startup SpaceX v průběhu následujících dvou až tří měsíců oznámí vývoj nových drobných satelitů, pomocí kterých bude chtít širokým masám nabídnout přístup k lacinému a neomezenému internetu. Potvrdil tak spekulace listu Wall Street Journal z tohoto víkendu a přidal se do závodu o šíření levného připojení po bok firem jako Google, Facebook či projektu Outernet.

Každý z Muskových satelitů by mohl vážit lehce přes 110 kilogramů a tato zařízení na orbitě by mohla tvořit síť až sedmi set těles. Musk na projektu podle webu Engadget.com nejpravděpodobněji spolupracuje s Gregem Wylerem, který dříve dělal vedl podobné projekty pro Google a O3b Networks.

O satelitní technologii má zájem také Google, který díky akvizicím vlastní celé technologické portfolio počínaje héliovými balóny a fotovoltaickými drony v atmosférických výškách a konče právě družicemi na oběžné dráze. Za zmínku stojí také projekt Outernet od neziskovky Media Development Investment Fund, který rovněž jako Musk počítá s vypouštěním vlastních malých satelitů na oběžnou dráhu.