Energetické štítky Čechy nepálí, i když hrozí pokuta až 100 000 Kč

Povinnost energetických štítků při prodeji či pronájmu nemovitosti platí již od ledna 2013, ale lidé se k jejich zařizování stále nemají. Snaží se zákon všemožně obejít, aby ušetřili, a doufají, že se jich pokuta nedotkne. Kontroly ale zpřísní!

Podle statistik realitní kanceláře M&M reality ještě koncem února letošního roku projevilo zájem o průkaz energetické náročnosti nemovitosti pouhých 20 % prodávajících a kupujících, a to je zákon platný již od začátku roku.

Situace se o mnoho nezlepšila ani v dalších měsících. Kupující ani nájemci na štítcích příliš netrvají, i když na to mají právo. Většinou to považují za zbytečnost nebo se bojí, že by se cena energetického štítku projevila na vyšší ceně nemovitosti. Obě strany se mezi sebou raději domluví a vystačí si s vyúčtováním nákladů na provoz domu, informuje o tom Miroslav Jonáš, generální ředitel realitní kanceláře M&M reality.

Kontroly zpřísní

Těm, kdo se chystají dát své domy na prodej bez energetického štítku, nastávají krušné časy. V prvním pololetí byly úřady benevolentní a spíše kontrolovaly firmy, které průkazy vydávaly, a nově postavené budovy. Nyní se pustí i do ostatních. Chystají namátkové kontroly a čekají i na ohlášení.

Kdo se dopustí tohoto přestupku, čeká ho pokuta ve výši:

až 50 000 Kč – vlastník bytové jednotky,
až 100 000 Kč – vlastník budovy.

Koho se energetické štítky týkají?

Povinnost průkazu energetické náročnosti budovy se v tuto chvíli týká následujících obytných i komerčních nemovitostí:

nové domy nebo domy po větší přestavbě,
• domy nebo jejich ucelené části na prodej,
• domy k pronájmu,
• byty na prodej
(energetický štítek v současné době není potřeba, ale musí být nahrazen vyúčtováním za elektřinu, plyn a tuhá paliva za poslední 3 měsíce),
budovy orgánů veřejné moci s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 500 m2.

Kolik štítky stojí a kde je sehnat?

Průkazy energetické náročnosti budov se pohybují kolem 3 500 – 12 000 Kč dle velikosti a stavu dané nemovitosti. Větší budovy jako například hotely nebo kancelářské budovy ovšem vycházejí několikanásobně dráž.

Štítek vám může vystavit jedině energetický expert akreditovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu. Ucelený seznam těchto expertů najde na oficiálních stránkách MPO - http://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx.