ESPN zaplatí za americký fotbal 270 miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Liga amerického fotbalu NFL, která před týdnem odstartovala nový ročník, opět dokázala, že je jednou z nejsledovanějších sportovních soutěží na světě. Vedení ligy oznámilo, že se domluvilo s televizní stanicí ESPN, která bude vysílat pondělní (nejsledovanější) zápasy NFL i po vypršení stávajícího kontraktu. Jeho platnost skončí za dva roky, nová smlouva byla podepsána na osm let, od roku 2014 do roku 2021. ESPN během této doby zaplatí dohromady 15,2 miliardy dolarů (asi 270 miliard korun).

Kontrakt zahrnuje vysílání zápasů základní části, play-off i slavného finálového utkání o Super Bowl, stejně jako přípravné zápasy, předsezonní draft a podobně. ESPN oznámila, že připraví také formu vysílání, která bude dostupná pro mobilní telefony. NFL by se měla v programu stanice objevit v rozsahu 500 hodin ročně.
ESPN vysílá pondělní zápasy už od roku 2006. Podle vedení stanice se jedná o rekordní kontrakt. ESPN zaplatí o 73 procent více než před osmi lety. Jeden rok vysílání bude stát 1,9 miliardy dolarů, zatímco dosud rekordní smlouva obsahovala částku 1,1 miliardy dolarů za rok. Kromě vysílání na území USA se dostane NFL i na zahraniční obrazovky. ESPN bude připravovat vysílání, které od ní přeberou televizní stanice ve 144 zemích světa.

Televize ESPN vydala prohlášení, v němž uvedla, že se jedná o nejhodnotnější kontrakt v historii televize. Stanice také ocenila, že se její signál dostane do mnoha zemí světa. I vedení NFL novou smlouvu ocenilo. „Toto nové partnerství nám dává mnoho příležitostí, jak přinést NFL našim fanouškům,“ prohlásil šéf ligy Roger Goodell.

NFL patří k nejsledovanějším pořadům v USA. Podle ESPN je v první desítce nejsledovanějších pořadů osm zápasů NFL. Přestože částka, již televize zaplatila, je enormní, může se vyplatit. Sledovanost zápasů je obrovská. Závěrečný Super Bowl vidí jen na území USA průměrně sto milionů diváků. Půlminutový reklamní spot v tomto utkání se letos prodával za tři miliony dolarů.

NFL na mnoha stanicích

Systém vysílání NFL je poměrně složitý. Hraje se ve čtvrtek, v neděli a v pondělí. Pondělní zápasy jsou považovány za nejsledovanější. NFL vysílá několik stanic. Momentálně jsou nedělní zápasy k vidění na stanici NBC, pondělní na ESPN. Kromě toho ještě další stanice vlastní práva na vysílání zápasů dané divize.