Ethan Hunt se pouští do další nemožné mise

Ethan Hunt se pouští do další nemožné mise

Ethan Hunt se pouští do další nemožné mise Zdroj: cinemart

Letošní filmový rok je plný velkých filmových návratů. Na plátna se vrátili dinosauři v Jurském světě, komiksoví Avengers, před Vánocemi se do kin budete moci znovu podívat do světa Hvězdných válek. K návratu Ethana Hunta se jako producent i představitel hlavní role nechal přemluvit i Tom Cruise a premiéru tak má i pátý díl akčně špionážní série Mission Impossible. A jak je u této řady typické, znovu s novým režisérem a další špionskou zašmodrchanicí, kterou je radost rozmotávat.

Ethan Hunt se znovu musí utkat s řadou nebezpečných protivníků, za nimiž všemi stojí jeden superpadouch. Ale k tomu proti němu tentokrát jde i několik mocných tajných služeb a Hunt se dostává do ještě hlubší ilegality než v předchozím snímku (Ghost Protocol). Příběh, kterého se ujal vynikající scenárista Christopher McQuarrie, sice nabízí řadu klišé (zejména vcelku snadno prohlédnutelné záměny postav pomocí masek či hraní na všechny strany), ale i tak zůstává zábavným. Navíc divákům implicitně předkládá řadu etických otázek, které současná realita a její fikční derivát nabízí. Proč tajné služby mohou páchat stejné zlo jako teroristé, které agenti odhalují a později zabíjí? Má „nutné zlo“ nějaké mantinely, nebo si jakékoli „extrémní podmínky“ žádají jakákoli „extrémní opatření“? Odpovědi filmem nabízené jsou často konvenční, přesto ve stále složitější realitě je dobře, že tuto problematiku někdo nastoluje.

Na režisérské židli se McQuarrie projevuje jako schopný rutinér. Nejnovější Mission Impossible je napínavá, akční, nabídne povedený mix stříleček, honiček a scén, v nichž hrdinové jdou na samu mez lidských možností (především podvodní závod s časem). Na druhé straně oproti moderním klasikám žánru (Greengrassovy dvě bourneovky či poslední bondovky) je snímek až příliš očekávatelný.

Naopak velmi sympatická je globálnost celého filmu. Hned úvodní scéna se zneškodněním ukradených chemických zbraní je v tomto fantastická. Supervizor akce stojí v USA, digitální technik přímo u zbraní v Bělorusku, další člen týmu v Malajsii a Ethan Hunt je v tu chvíli neznámo kde. To je možné až v posledních letech a je skvělé, že filmy na toto zmenšení světa pružně reagují.

Mission Impossible – Národ grázlů
(akční, USA, 132 minut)
Režie: Christopher McQuarrie
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Fergusonová, Jeremy Renner, Ving Rhames
Hodnocení: 70 %