EU dá během dvou let na výzkum a inovace 16 miliard eur

Vlajka EU

Vlajka EU Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Celkem 16 miliard eur (434 miliard Kč) plánuje v letech 2016 a 2017 investovat Evropská komise do výzkumu a inovací prostřednictvím programu Horizont 2020. Dnes o tom informoval eurokomisař pro vědu a výzkum Carlos Moedas. Největší část peněz půjde do modernizace výrobního průmyslu, stranou ale nezůstane ani automatické řízení nebo lepší integrace sítí ve městech.

Největší podíl peněz má podle komise mířit do oblastí jako je modernizace výrobního průmyslu s předpokládanou miliardou eur či do oblastí jako je automatické řízení (100 milionů eur), internet věcí (139 milionů eur) či oběhové hospodářství (670 milionů eur).

Podporována má být rovněž snaha o lepší integraci dopravních, energetických, datových a dalších sítí v evropských městech (232 milionů eur).

Vedle toho bude podpořen i výzkum související se současnou migrační krizí. Nejméně osm milionů eur má být použito na „výzkum bezpečnosti vnějších hranic EU s cílem odhalit obchodování s lidmi a převaděčství a zabránit jim“. Celkem 27 milionů eur má být vyčleněno na vývoj nových technologií k předcházení trestným a teroristickým činům, dalších 15 milionů eur pak na výzkum vzniku a dopadů migračních toků v Evropě.

Program financování výzkumu a inovací EU Horizont 2020 odstartoval na počátku roku 2014. Za sedm let má umožnit investice ve výši 77 miliard eur (2,1 bilionu Kč) do výzkumných a inovačních projektů na podporu ekonomické konkurenceschopnosti Evropy.