EU potřebuje jistotu: Chce vědět, jestli je voda na žízeň a švestky projímají

kadibudka, ilustrační foto

kadibudka, ilustrační foto Zdroj: hotelhappystar.cz

Politické špičky Evropské unie mají teď plné práce s dluhovou krizí, která hrozí pádem eura. Mohlo by se tedy zdát, že další důležité evropské otázky jsou poněkud stranou zájmu. Ale to je omyl. Před časem například dostal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) za úkol potvrdit nebo vyvrátit projímací účinky sušených švestek. A minulý měsíc začala EU postrádat důkaz o tom, že pití vody může zabránit dehydrataci. EFSA tedy čelí dobrodružství srovnatelnému s hledáním Higgsova bosonu.

Euroúředníci dospěli k závěru, že sušené švestky k pravidelnému vyprazdňování trávicího traktu nijak nepomáhají, čímž pohněvali britského europoslance Grahama Watsona, který podle internetové verze The Daily Telegraph prý ví o účincích sušených švestek své.

Watson nadnesl otázku projímavých účinků sušených švestek v Evropském parlamentu poté, co Evropská unie odmítla uznat, že ovoce jako granátová jablka, bobulovité plody a sušené švestky mají vysoký obsah vlákniny, jejíž konzumace přispívá ke správnému fungování střev.

„Vím, že sušené švestky obsahují dvě látky, které mají projímavé účinky,“ rozčiloval se Watson. „Vyzval jsem Johna Dalliho, komisaře odpovědného za zdraví a ochranu spotřebitelů, k souboji v pojídání sušených švestek, aby se o tom přesvědčil na vlastní kůži,“ oznámil europoslanec.

Nejasný evropský osud je tedy to, co v tomto čase spojuje euro se sušenými švestkami. Avšak Evropa nemá jasno ani v otázce vody! Neexistuje prý důkaz o tom, že pití vody může zabránit dehydrataci. A tak výrobci balené vody nemohou o této vlastnosti informovat na lahvích, připomíná Telegraph.

„To je jasná blbost,“ rozčiloval se tehdy britský konzervativní europoslanec Roger Helmer. „Euro hoří, Evropská unie se rozpadá a podívejte se na ně: dobře placení úředníci, kterým vadí jasná vlastnost vody a kteří se snaží upřít nám právo říkat to, co je jednoznačně pravda,“ rozohnil se tehdy Helmer. „Jestli je něco, co dokazuje hloupost velkého evropského projektu, tak to je zrovna tohle,“ neodpustil si europoslanec.