Eurocup ovládne ČEZ arenu

Basketbalisté Nymburka vstupují do dalšího ročníku prestižní evropské soutěže. Domácí zápasy budou hrát opět v Pardubicích.

V české kotlině sice basketbal v popularitě zaostává za hokejem, ale v evropském i světovém měřítku je to hned po fotbalu sport číslo dva. A Eurocup je druhou nejprestižnější soutěží v Evropě. Diváci v Pardubicích mají po roce opět možnost vidět špičkový basket na vlastní oči.

Hráči Nymburka totiž už tradičně hrají Eurocup v pardubické ČEZ areně. Letos se v základní skupině utkají s nizozemským Groningenem, litevským Rudupisem a řeckým klubem Aris Soluň. Svou pouť Evropou začal tým trenéra Ronena Ginzburga už minulé úterý v Řecku, první domácí zápas jej čeká již zítra. V úterý 22. listopadu přivítá v ČEZ areně Groningen.

„Všechno by mělo být stoprocentně nachystané. Tak jako každý rok jsme to řešili dlouhé měsíce dopředu, abychom nic nezanedbali,“ říká nymburský manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček.

Na poslední chvíli ještě nymburský klub uzavřel smlouvu s Českými drahami. „Lidé ze směru od Prahy a od Nymburka mohou jet do Pardubic vlakem zadarmo, zpátky samozřejmě taky. Stačí, když budou mít platnou vstupenku na zápas,“ říká Šimeček.

I díky tomu Nymburští doufají, že budou mít podporu početného publika. „V Pardubicích jsou tradičně skvělí diváci. Samozřejmě doufáme, že přijede i hodně lidí z Nymburka a okolí. Dobrých zápasů a kvalitních soupeřů není nikdy dost,“ tvrdí nymburský manažer.

Cílem je postup

Vstupenky na pardubické zápasy Eurocupu jsou k dostání v síti Ticketstream, nebo v pardubickém Městském informačním centru. Za lukrativnější místa zaplatí fanoušci 150 korun, na ostatní sedadla stokorunu. Studentům a důchodcům bude stačit dvacetikoruna.

V Nymburce nemají strach z menšího zájmu fanoušků ani přesto, že domácí Pardubice letos hrají Eurochallenge, což je o něco méně prestižní evropská soutěž než Eurocup. „Myslím, že si každý najde svůj zápas, na který chce jít. Rozhodně se necítíme jako nějaká konkurence Pardubic a ani my je tak nebereme,“ tvrdí Šimeček.

Jednoznačným cílem Nymburka je postup mezi šestnáct nejlepších týmů. „Samozřejmě máme jako vždy ty nejvyšší ambice, postup ze skupiny je základ. Vždyť už nejsme v Eurocupu žádným nováčkem. Dostat se do Final four by samozřejmě byl obrovský úspěch,“ podotýká Šimeček.

Nymburk zatím došel nejdál do čtvrtfi nále, kde ho v předminulé sezoně vyřadilo španělské Bilbao. Loni skončil těsně před branami vyřazovacích bojů.

Nechybělo přitom mnoho a podívaná v Pardubicích mohla být ještě lepší. Nymburk se letos pokoušel dostat do Euroligy a k postupu mezi elitu a týmy jako Panathinaikos Atény, CSKA Moskva a další mu chybělo zdolat jediného soupeře.

I tak ale Eurocup nabídne kvalitní podívanou. Aris Soluň hraje řeckou ligu, která je na špičkové úrovni. „A ani Groningen není žádný neznámý tým. Už loni v Eurocupu dokázal své kvality,“ tvrdí Šimeček.
Tak trochu neznámou je litevský Rudupis. „Hraje tam ale spousta talentovaných hráčů, kteří později zamíří do Žalgirisu Kaunas. Jsem přesvědčený, že mnoho z nich se jednou prosadí v Eurolize,“ říká nymburský funkcionář.

EUROCUP V ČEZ ARENĚ

22.11. Nymburk OE Groningen
6.12. Nymburk OE Rudupis
13.12. Nymburk OE Aris Soluň

Vstupenky za 150 a 100 korun v síti Ticketstream a v Městském informačním centru v Pardubicích. Důchodci a studenti 20 korun, děti 10 korun (pouze na místě)