Evropa míří do Evropy

Odmalička hrál hokej za Spartu. Ale ve dvaceti toho nechal. Prožil neklidné období, v němž se několikrát stěhoval a kupoval nemovitosti. A pak se rozhodl: přece jde prodávat nemovitosti lépe, než to dělají realitní kanceláře u nás!

Dnes je mu 35 let a jeho realitní kancelář by do konce tohoto roku měla mít 35 poboček. Už teď tvoří síť, která pokrývá celou republiku. Ale plány Michala Macka směřují dál a výš! Není divu: realitní společnost, kterou před čtrnácti lety založil, totiž nese název EVROPA.

Proč jste realitní kancelář zakládal?

Tak trochu natruc, z naštvanosti. Udělal jsem s realitkami velice negativní zkušenost, a tak jsem si řekl, že je to skvělá příležitost! Když to někdo bude dělat pořádně, kvalitně, mělo by to přece fungovat… Tak jsem v roce 1998 otevřel svou první kancelář v Jindřišské ulici.

Co vám na tehdejších realitkách vadilo?

Vzaly si hodně peněz za to, že našly kupce. Ale vůbec neodvedly následný servis služeb, který by měl být samozřejmostí.

Takže vy nabízíte vše za méně peněz?

Dá se to tak říct, provize většiny realitních kanceláří jsou velice podobné. Rozdíl je zejména v poskytovaných službách. Zájemcům nabídneme profesionální nafocení nemovitosti a tržní odhad nezávazně a zdarma. Pokud se klient rozhodne prodat (a prodat přes nás), poskytneme mu kompletní právní služby včetně úschovy peněz, předložíme podrobný plán prodeje a zajistíme veškerý poprodejní servis. Ochotně, pokud možno s úsměvem.

Ovšem vaše realitní síť se rozrůstá…

Máte pravdu: když jsem začínal, dělal jsem sám makléře - nejméně sedm let. Kancelář byla po celou tu dobu jedna. Tehdy bylo jednoduché kontrolovat kvalitu práce. Ale poctivě se o to snažíme i dnes. Provádíme zpětnou kontrolu spokojenosti zákazníků formou podrobného dotazníku, na centrále jsme zřídili funkci Quality Manager, tentýž úkol mají i manažeři v každé pobočce. A navíc provádíme takzvaný Mystery Shopping, což je taky velmi účinná metoda kontroly práce makléřů.

Kolik poboček máte dnes?

Říkat přesné číslo v podstatě nemá smysl, protože se může každou chvíli změnit. Ale ke konci roku jsme měli 25 poboček a do konce tohoto roku by jich mělo být o deset víc. Makléři přibývají skoro denně -teď je jich asi 230. Navíc plánujeme expanzi na Slovensko (ještě letos), do Polska, pobaltských republik a Rumunska…

Takže z ryze české realitní sítě bude rázem evropská…

Ano, ale my nespěcháme - dbáme především na kvalitu! Když se to podaří, rádi v Polsku otevřeme vlajkovou pobočku do konce roku. Ale když to nevyjde, nic se neděje. Důležitá je kvalita a spokojenost klientů, ne počet poboček.

Nadále tedy platí, že velkým řetězcům nechcete konkurovat kvantitou, nýbrž kvalitou?

Určitě: komplexností a kvalitou poskytovaných služeb. Pokaždé vycházíme ve své práci ze znalosti místních specifik trhu. Proto i v zahraničí vždy hledáme partnera, který má zkušenosti s místním trhem. To je nutná podmínka.

Proč jste zvolili formu franchisingu?

Právě proto, aby se udržela kvalita. Pokud majitel či jednatel není přímo přítomen, nelze zpravidla kvalitu práce v pobočkách udržet. Další výhodou franšízy je výrazná úspora nákladů, které se docílí jejich sdílením ve velkém.

Ředitele poboček se snažíte hledat v oborech mimo reality. Proč?

Zejména proto, že je lehčí vše naučit člověka nezatíženého letitými návyky. Každého pracovníka - a řídícího zvlášť - chceme od začátku formovat pro své pojetí kvality.

Čím ještě je zvláštní vaše pojetí?

Třeba tím, že svým pobočkám poskytujeme exkluzivitu: v každém městě máme jen jednu pobočku! Výjimku tvoří pouze Praha. Tady to bereme tak, že každý obvod je „město samo pro sebe“.

Když jsme u exkluzivity: 90 % vašich klientů vám prý poskytne výhradní zastoupení…

Stále se mluví o krizi… Co si o ní myslíte?

Že hodně prospěla realitnímu trhu! Lidé si začínají pečlivě vybírat, za co utratí své peníze. Dost špatných realitních společností už zaniklo a nepochybně budou následovat další.

Jistě víte, že se mluví také o prodeji realitní sítě Evropa…

Ano, mluví. Ale ty, kteří čekají na potvrzení této informace, musím zklamat. Žádný prodej nechystám - chci dovést Evropu do Evropy!