Evropská raketa Ariane 5 stanovila nový hmotnostní rekord

Start rakety Ariane 5

Start rakety Ariane 5 Zdroj: Profimedia.cz

Evropská raketa Ariane 5 vynesla v noci na dnešek do kosmu dvojici telekomunikačních satelitů a tímto letem stanovila nový hmotnostní rekord v dopravě nákladu na geosynchronní oběžnou dráhu. Informovala o tom agentura DPA. Pro Ariane 5 to byl rovněž 50. úspěšný start v řadě, poznamenal portál space-travel.com.

Evropské plavidlo s nákladem o hmotnosti téměř 10,2 tuny dopravilo aparáty na oběžnou dráhu ve výšce asi 36 tisíc kilometrů nad rovníkem. Takovýto náklad podle evropské společnosti Astrium nebyl doposud v rámci jediného letu na tak vysokou orbitu dopraven. Geosynchronní orbita je typ oběžné dráhy, jejíž doba oběhu odpovídá době otočení Země kolem své osy.

Při startu z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně byly také vůbec poprvé použity dva nové letové počítače. Ty mají čtyřnásobně větší paměť a desetinásobně větší výpočetní výkon než doposud používané modely.

Dvojice nových satelitů - Intelsat 20 pro mezinárodního satelitního operátora Intelsat a HYLAS 2 pro britského operátora Avanti - rozšíří možnosti telefonického spojení a přenosu dat a videa v Evropě, Africe a Asii.