Exkluzivně - Bývalý krajský předseda Strany zelených je podezřelý, že zpronevěřil stranické peníze

Strana zelených v Plzni pravděpodobně nepodá kandidátku do podzimních komunálních voleb. Její exšéf pravděpodobně zpronevěřil stranické peníze.

Strana zelených v Plzni pravděpodobně vůbec nesestaví kandidátku do podzimních komunálních voleb. Příčinou je osoba ještě do nedávna krajského předsedy strany Luboše Bardzáka.
Ten měl podle informací Sedmičky zpronevěřit padesát tisíc korun z krajského rozpočtu Strany zelených. Strana, jejíž volební výsledek v červnových volbách do parlamentu skončil fiaskem, tak utržila další ránu.

Pražské vedení Strany zelených v čele s Ondřejem Liškou na Bardzáka podá trestní oznámení. Podle Martina Marka – předsedy plzeňské organizace Zelených už je ale pozdě a dochází k tomu až po mnoha urgencích z jeho strany. „Ondřej Liška nechtěl skandál řešit před říjnovými komunálními volbami,“ uvedl Marek exkluzivně pro Sedmičku.
„Vím to od června. Snažil jsem se celou věc řešit s předsednictvem strany, ale v Praze se snaží celou věc zahrát do autu,“ říká Martin Marek.

vyhýbavý Liška

Bardzáka už v neděli předsednictvo Strany zelených zbavilo funkce předsedy krajské organizace strany. I když se na něj hlavní volební manažer strany chystá podat trestní oznámení, je Bardzák pořád předsedou Zelených na Doubravce. Stranu tak pořád navenek zastupuje.
Luboš Bardzák se k podezření, že by zpronevěřil nějaké peníze, zatím nechtěl vyjadřovat. Momentálně je podle svých slov mimo republiku. „V pátek budu v Plzni, rád se s vámi sejdu,“ uvedl.

Sedmička má ale k dispozici email, který místním organizacím rozeslal hlavní manažer strany Tomáš Průša. „Jsem nucen podat trestní oznámení na Lubomíra Bardzáka pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry. Lubomír Bardzák přes opakované výzvy nevyúčtoval zálohy z rozpočtu krajské organizace a přestal komunikovat. Finance tímto neoprávněně zadržuje a lze se důvodně domnívat, že tyto prostředky zpronevěřil. Tímto žádám revizní orgány, aby tuto záležitost řešily,“ píše se v mailu od hlavního manažera.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška byl při odpovědích velice vyhýbavý. Nakonec uvedl, že ze strany plzeňských členů očekává podnět k úplnému pozastavení členství ve straně. O tom ale vedení rozhodně později. „V těchto dnech na Luboše Bardzáka podáme trestní oznámení,“ potvrdil Liška. Jestli už k tomu opravdu došlo, nebyl schopen říct.

Bardzákův vliv

Vliv Luboše Bardzáka na chod Strany zelených v Plzeňském kraji je pořád patrný. Podle Martina Marka, který patří mezi prvotní hybatele očistného procesu na právnické fakultě Západočeské univerzity se kandidátku v Plzni, nepodaří postavit. Někteří plzeňští Zelení k tomu po odvolání Bardzáka nemají vůli. Za Bardzákem stojí i silná klika strany z Tachova, která sestavení kandidátky podle jeho slov blokuje.