Facebook nebo Google by mohly rozdávat univerzitní tituly, zvažuje Británie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Velké firmy jako Facebook nebo Google by mohly vstoupit na univerzitní půdu. Ve Velké Británii totiž chystají na příští rok změnu zákona o vysokých školách, která by umožnila velkým společnostem založit vlastní systém vzdělávání zakončený standardním vysokoškolským titulem. Novela má údajně za cíl zlepšit konkurenceschopnost mladých Britů na trhu práce.

S nápadem, že by Facebook nebo Google mohly mít vlastní vzdělávací programy zakončené regulérním vysokoškolským titulem, přichází dokument Success as a Knowledge Economy. Podle něho by k zaběhnutým vysokým školám přibyly firemní subjekty, které by mohly nabídnout alternativu klasickému vysokoškolskému vzdělání. Podle dokumentu tak nejde jen o Facebook nebo Google, ale v podstatě o jakoukoliv velkou korporaci, která si chce vzdělat budoucí zaměstnance podle svého.

„Pokud budeme klást jen důraz na dlouhou historii poskytovatele vzdělání, připravujeme se tím o nové cesty,“ stojí mimo jiné v dokumentu. „Chceme globálně konkurenční trh, který podporuje rozmanitost, kde každý může odhalit svůj potenciál,“ tvrdí text.

Patten: Zájem firem by mohl být velký

Facebook a Google zatím ponechaly nepřímou nabídku Británie bez komentáře. Konzervativní politik Chris Patten však věří, že zájem ze strany soukromých firem by mohl být velký. Novinka by podle něj zpřístupnila vysokoškolské vzdělání pro širší okruh lidí, jak píše The Telegraph.

Vzdělání v technologickém světě podporuje například firma Microsoft. Její systém certifikací však má k univerzitnímu titulu daleko, podotýká TheNextWeb.com.