Festival dokumentů nabídne i hudbu

Festival dokumentů v ulicích tradičně ohlašuje trolejbus. Novinkou v centru dění bude však jiný dopravní prostředek: literární a divadelní autobus.

Doprovodný program Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů má v Jihlavě zvuk. „Na filmy chodím ráda, zvášť na ty, které asi později nepůjdou v televizi. Co si nenechám ujít nikdy, je veselé slavnostní zahájení a divadlo ve festivalovém stanu,“ svěřila se grafička z Jihlavy Dana Kučerová.
Stan u kina Dukla s alternativním divadlem a zábavou nebude chybět ani letos. Nově se ale v rámci festivalu bude divadlo hrát i v autobusu Divadla Bufet, zkráceně Autobufu, zaparkovaném na Masarykově náměstí. Jeho posádka bavila už v létě návštěvníky Prázdnin v Telči.

Od středy 27. října se v autobusu budou konat autorská čtení. „Vůbec nejznámější spisovatelé, které jsme přemluvili ke spolupráci, jsou Arnošt Lustig a Ludvík Vaculík. Těšit se lidé mohou i na další známá jména,“ řekl mluvčí festivalu Jan Hlubek. Hlavní hudební scénou se stane klub Soul naproti polytechnické škole. „Letošní hudební program je koncipován do čtyř tematických večerů. Provedou návštěvníky širokou škálou neoposlouchaných hudebních projektů. Děje se tak v duchu festivalu – také nenabízí divákům tvorbu, která je běžně k vidění,“ vysvětluje dramaturg hudebního programu Miroslav Urban. První koncert začne ve čtvrtek 28. října, poslední přijde 31. října. Všechny ale začnou o půl deváté večer.

Pozoruhodnou novinkou ve filmové sekci bude zvláštní blok TV Reality zaměřený na žánr zvaný „docu-soap“ či „docu-drama“, který je čím dál populárnější v Americe i západoevropských zemích. Sekce Doc-Fi se věnuje hraným filmům, které využívají dokumentaristické postupy. „Obě sekce se mají v příštích letech stát pevnou součástí festivalové dramaturgie,“ uvedl Jan Hlubek.
Sekce Průhledné bytosti zase pokaždé přinese portrét nějaké významné postavy dokumentární tvorby. Letos padl los na Maďara Andráse Szirtese.
Ten své filmy v Jihlavě představí osobně. Uvede filmovou báseň Úsvit, šokující snímek Gravitace, ale především mistrovské Deníky, které vznikaly po dobu celých čtyřiadvaceti let.