Festival Tourfilm Karlovy Vary představí letos Velikonoční ostrov

Ilustrační foto, Karlovy vary

Ilustrační foto, Karlovy vary Zdroj: Profimedia.cz

Nejstarší festival filmů s turistickou tematikou na světě Tourfilm Karlovy Vary přinese letos řadu novinek. Soutěž se více přiblíží klasickému filmovému festivalu a nabídne setkání s profesionály. Partnerskou zemí 48. ročníku, který se koná od 1. do 3. října, bude Velikonoční ostrov.

„Na letošním ročníku Tourfilmu jsme se snažili využít jeho potenciál nejen pro cílovou skupinu laické veřejnosti, dětí a studentů, ale i pro odbornou veřejnost. A to formou workshopů zaměřených na filmový turismus, filmovou tvorbu jako komunikační nástroj pro komunikaci,“ uvedla ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Změnil se ale i scénář festivalové soutěže. Do soutěžních kategorií organizátoři vybrali po pěti snímcích nebo po deseti u spotů do tří minut. Z nich opak mezinárodní porota vybere vítěze.

Zůstává ale stejně jako v předchozích letech mezinárodní soutěž propagačních klipů a dokumentů Tourfilm a soutěž českých turistických prezentací TourRegionFilm.

Podle programového koordinátora festivalu Karla Spěšného festival reflektuje trend posledních let, kdy se prezentace stále více přenášejí do online prostoru na internetu. I tam ale rozhoduje nápaditost a originalita při prezentaci turistických destinací.

Po loňském Maroku si letos Tourfilm vybral jako partnerskou zemi Velikonoční ostrov. Podle Jany Bürgerové z Rapa Nui Projektu, která s festivalem spolupracuje, má exotická země s nejizolovanější civilizací, která jen o málo unikla úplnému zániku, i řadu vazeb na Českou republiku. Navštívil ji jako jeden z mála státníků Václav Havel a inženýr Pavel Pavel představil teorii, jak se kdysi stěhovaly známé sochy Maoi.

Ilustrační foto, Velikonoční ostrovIlustrační foto, Velikonoční ostrov | Profimedia.cz

Velikonočnímu ostrovu bude věnován celý jeden den festivalu. Lidé uvidí filmy, budou moci diskutovat s autory i cestovateli, kteří Velikonoční ostrov navštívili.

Pořadatelem festivalu je agentura CzechTourism, která jej financuje z příspěvku na svou činnost, ale také s pomocí dotací od města Karlovy Vary a Karlovarského kraje.