Festival vína v Českém Krumlově potrvá skoro celý listopad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Výsadbou vinné révy v klášterních zahradách začne v pátek 7. listopadu v Českém Krumlově Festival vína. Potrvá asi tři týdny, 29. ho uzavře degustační přehlídka vín v Zámecké jízdárně.

Součástí přehlídky je ochutnávka svatomartinského vína i setkání se znalci vína, prozradil Miroslav Reitinger z Českokrumlovského rozvojového fondu. Festival vznikl před dvěma lety, aby do města UNESCO přilákal hosty i mimo hlavní sezonu.

„“ řekl Reitinger. V projektu Návrat vína do Českého Krumlova budou vinice obnoveny postupně i na dalších místech.

Návštěvníky festivalu čeká i Zámecký galavečer s víny z Moravy a Francie ve spojení s moderní gastronomií v podání šéfkuchaře Radka Šubrta, a také sabráž - otevírání lahve sektu nejen šavlí, v podání Martina Prokeše, trenéra trojnásobného mistra ČR v tomto oboru. Šumivá vína pro tuto show poskytne vinařství Proqin z Velkých Němčic, držitel titulu bronzový Vinař roku 2013. Budou se podávat bílá vína z vinařství Sonberk z moravských Popic, držitele titulu zlaté Vinařství roku 2013, a luxusní francouzská červená vína. Hrát přitom bude českokrumlovská kapela Cindži Renta.

Také letos přijede 11. listopadu na náměstí Svornosti svatý Martin a přiveze první víno roku, které účastníci slavnosti otevřou a ochutnají v 11:11. Svatomartinské víno poputuje do 14 místních restaurací, kde si až do neděle 16. listopadu gurmáni pochutnají na svatomartinské huse v různých, i netypických variacích. Loni se podle Pavla Fučíka ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov vypilo 500 lahví vína a snědlo 400 hus.

„Uznávaná sommeliérka Klára Kollárová si speciálně pro českokrumlovský festival připravila zábavně-poznávací historicko-vinařsko-kulturní degustaci s názvem UNESCO & víno. Jedni z nejlepších sommeliérů ČR - Ivo Dvořák a Michal Šetka zase provedou víny z oblastí bývalé rakousko-uherské monarchie a představí královskou odrůdu Rýnský ryzlink,“ doplnil nabídku další z organizátorů festivalu Václav Pecha.

Festival završí Zámecká slavnost vína v sobotu 29. listopadu. Oblíbená degustační a prodejní přehlídka vín nabídne na 300 vzorků českých, moravských a zahraničních vín, setkání s vinaři a hudební vystoupení.