Firmy děsí nedostatek lidí. Chybějí „ajťáci“ i zdravotníci

Počítač

Počítač Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnanci jásají, ale firmy tratíSituace na českém trhu práce činí ze schopných expertů velmi žádané zboží. Celá třetina firem dnes čelí nedostatku kvalifikovaných sil.

Podle Českého statistického úřadu je přibližně 32 procent podnikatelů znepokojeno zejména nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Mnozí schopní pracovníci odcházejí za lepším výdělkem na západ. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí pracuje v zemích EU kolem 115 tisíc Čechů.

Chybějí dělníci, lékaři i programátoři

V České republice stabilně chybí především personál nemocnic, dělnické profese, kuchaři a operátoři výroby. Seznam nedostatkových profesí se však rozšiřuje a jedním z nejcitelněji žádaných oborů jsou „ajťáci, tedy experti z oboru informačních technologií.Poptávka firem po programátorech, vývojářích a IT profesích roste. Společnosti jsou si dobře vědomé, že jejich úspěch roste a padá s kvalitou těchto zaměstnanců,“ vysvětluje Milan Čálek ze společnosti CoolPeople, která se vyhledáváním IT specialistů zabývá.

Personální agentury se zaměřují na celá odvětví

Situace na trhu práce vede k větší profilaci pracovních agentur, které se dnes často specializují na jedno či více konkrétních odvětví. Některé agentury se tak zaměřují hlavně na vyhledávání kvalifikovaných dělníků, jiné na vícejazyčné kandidáty, na nejvyšší manažerské funkce, nebo právě na informační technologie. „Dnes běžně řešíme situace, kdy se na nás obrátí firma s tím, že jí akutně chybí deset programátorů, a pokud jejich stav rychle nedoplní kvalitními lidmi, propady v ziscích jdou do milionů. Splnit takové požadavky by bylo bez rozsáhlé databáze expertů nemožné, upřesňuje Milan Čálek.

Firmy musejí zaměstnance nejen získat, ale i udržet

Obecně podceňovaným jevem je v českých firmách také retence, tedy udržení stávajících zaměstnanců. Běžnou praxí zaměstnavatelů je, že platí pracovníkovi nejmenší možnou částku, na niž má nárok podle smlouvy, ačkoli během náboru slibovali nejrůznější benefitní příplatky, prémie či osobní ohodnocení. Mnozí zaměstnanci často tráví v práci mnohem více hodin, než kolik dostanou zaplaceno, a všeobecně přijímaným zdůvodněním pak je tvrzení, že jde o nutnou investici do jejich vlastní kariéry. Situace se mění jen pozvolna. Máme systém možnosti výběru přesčasů. Jakýkoli odpracovaný přesčas si mohou zaměstnanci vybrat v podobě volna,“ uvedla Gabriela Hoppe z poradenské společnosti IB Grant Thornton Consulting a dodala: „Kromě jiného nabízíme i zkrácené úvazky rodičům na mateřské dovolené nebo možnosti práce z domova.“ Vzhledem vývoji na trhu práce lze očekávat, že se firmy bojující s nedostatkem zaměstnanců budou muset aktuálnímu trendu přizpůsobit a nabízet potenciálním zaměstnancům adekvátní podmínky.