Florbalistky myslí na postup

Florbalistkám 1. FbK Tábor unikl loni postup do první ligy až v baráži proti Litvínovu. Letos by ho chtěly vybojovat.

Úvodní dva zápasy letošního ročníku druhé ligy se florbalistkám 1. FbK Tábor vydařily. Zvítězily nad SK Domeček DDM 5:3 a FBC UNITED České Budějovice B 6:2. Ve čtvrté sezoně své existence chtějí korunovat dosavadní výsledky vytouženým postupem do první ligy. Začátky družstva žen nebyly jednoduché. Na první oficiální trénink před čtyřmi roky dorazily ve třech. Postupem času se počet zájemkyň zvyšoval až na čtrnáct hráček. V premiérové sezoně skončily poslední z devíti týmů.
„Holky začaly rovnou z voleje a neměly o florbalu ani páru. Pravidla se učily za pochodu,“ vzpomíná na první krůčky svých svěřenkyň trenér Tomáš Mendl, který vede družstvo od začátku.
Děvčata dělala stále pokroky a každým zápasem se zlepšovala. Některé z hráček už nemohly kvůli vysokoškolskému studiu trénovat. Naštěstí se samy přihlásily další florbalové adeptky. „I přesto, že se nám kádr skoro rozpadl a holky jezdily na zápasy jenom v sedmi, tak nakonec obsadily druhým rokem solidní páté místo,“ loví Mendl v paměti. Loňská sezona byla v dosavadní krátké historii nejpovedenější. I když k favoritům soutěže patřila družstva Třebíče a Havlíčkova Brodu, nakonec se radovaly táborské florbalistky.
„Projevilo se, že holky začaly poctivě trénovat,“ všimá si kouč. Jediný problém byl s obsazením na postu gólmanky, kde se vystřídaly tři hráčky. Zlom nastal od pátého zápasu. Klára Nováková se po měsíčním speciálním tréninku gólmana mužů Dušana Václavíka postavila do branky, kam už pak nikoho nepustila.
„Řekli jsme jí, co má dělat. A ona nám vychytala dvě výhry,“ líčí Mendl. Z dvaceti zápasů družstvo žen 1. FbK šestnáctkrát vyhrálo a čtyřikrát remizovalo. Tím si zajistilo postup do šestičlenné baráže. V boji o třetí místo, které zajišťovalo účast v první lize, se utkaly s Litvínovem. Po výsledcích 0:6 a 4:3 rozhodlo celkové skóre ve prospěch soupeřek. Po loňských zkušenostech mají táborské florbalistky jednoznačný cíl. A tím je postup. Stejně motivované jsou i jejich mužské protějšky. „Holky berou florbal skutečně vážně. Po vzoru mužů si samy vydupaly letní přípravu,“ říká vedoucí mužstva Josef Mareš.
„Když to zvládnou chlapi, proč bychom to nedokázaly i my,“ dodává Pavlína Szolgayová. Účast na předsezonních trénincích byla překvapivě vysoká, asi osmdesátiprocentní. Mladý tým nepolevil ani v následujícím období. Tréninky, které jsou v hale Eden v Táboře, jsou na programu třikrát v týdnu. „Potřebovali bychom trénovat ve větší hale. Tady nejsou ideální podmínky a hala v Sezimově Ústí je plně vytížená,“ stýská si Mareš. Mužstvo letos posílilo i na brankářském postu. Gólmance Kláře Novákové přišla pomoct Eliška Hnojnová.
Družstvo nemá vyložené individuality. Preferuje kolektivní pojetí hry. „I když se v každém utkání najdou lepší i horší hráčky, je to spíš tým bez hvězd. Můžeme se spolehnout jak na zkušenější, tak i na dravé mládí,“ míní Mareš.
Na druhé straně si je trenér Mendl vědom i slabin. „Potřebujeme zapracovat na přihrávce a souhře. A hlavně udržet nervy. Jakmile začne družstvo prohrávat, nebo nepromění šance, je okamžitě psychicky na dně,“ všímá si kouč.
Vůdčí osobností kolektivu florbalistek je kapitánka Helena Polívková. Zápasy nejvíc prožívá a dokáže ostatní spoluhráčky na hřišti svým přístupem a bojovností strhnout. Navíc často diskutuje s rozhodčími.
„Je z nás nejdrsnější a má velký respekt,“ vyjmenovává Jana Šonková důvody, proč jí spoluhráčky důvěřují. Florbalistky 1. FbK Tábor se nechávají inspirovat vítězným duchem týmu mužů. Nejenom, že se občas přiučí některým trikům, ale navzájem se při zápasech povzbuzují. „Hrozně nám to pomáhá. Řev našich fanoušků nás dokáže pořádně nabudit,“ tvrdí Šonková.
„Jestli máme postoupit, tak bude záležet na každém zápase. Důležité bude utkání s Budějovicemi,“ myslí si kapitánka Polívková. To je na programu v sobotu 6. listopadu. „My to přeci zvládneme,“ vzkázaly hráčky svým soupeřkám. Sebevědomí mají na rozdávání a zatím jim neschází ani dobrá nálada.