Foodparade: je libo cheesecake v květináči?

jídlo, ilustrační foto

jídlo, ilustrační foto Zdroj: e15

Na 65 stánků s vybranými lahůdkami představí o víkendu gastronomický festival Foodparade. V zahradách Trojského zámku v Praze se bude nabízet například vojenská polní kuchyně, cheesecake v květináči nebo hmyz. Součástí akce je také soutěž amatérských kuchařů. Novinářům to dnes řekl organizátor Roman Krška s tím, že očekávají až 10 tisíc návštěvníků.

Kromě degustačních menu vyhlášených pražských restaurací se bude v sobotu na festivalu prezentovat také britská kuchyně v podání velvyslanectví Velké Británie. Britské kulinářství přitom nemá zrovna dobrou pověst. „Festivalu se účastníme, abychom toto klišé mohli vyvrátit,“ uvedla velvyslankyně Jan Thompsonová, která zde bude spolu s kuchařem z velvyslanectví prezentovat třeba jahodový cheesecake podávaný netradičně v květináči.

Návštěvníci budou moci ochutnat také speciality vojenské polní kuchyně a zjistit, jak se v takovém zařízení vaří. V nabídce bude lančmít a čaj, podle Kršky ovšem v labužnickém provedení.

V neděli se pak na kuchařské show představí polská kuchyně, oba víkendové dny si mohou zájemci pochutnat také na lahůdkách z hmyzu. V neděli večer bude vyhlášena soutěž amatérských kuchařů I Love Food, kteří se utkali v klání o nejlepší recept z dýně. Kromě pokrmů mohou návštěvníci na stáncích okusit také netradiční koktejly či kvalitní kávu, vína a piva.

Foodparade 2012Foodparade 2012 | Foodparade.czObrázek z Foodparade 2012

Vstupné na festival stojí 300, na místě pak 350 korun, přičemž 200 korun z ceny vstupenky mohou návštěvníci projíst. Jídlo a pití se bude podávat na porcelánu a ve skle, kromě sezení na trávě budou moci návštěvníci využít i stoly rozmístěné v areálu zámecké zahrady.

Gastronomické festivaly se těší rok od roku větší oblibě, kromě akcí prezentujících vysokou gastronomii za lidové ceny se na mnoha místech republiky pořádají slavnosti zaměřené třeba jen na jednu surovinu, například česnek nebo švestky.