Fossettovu vzducholoď prověřil vítr

Na žlutém stroji se učil pilotovat vzducholodě známý dobrodruh Steve Fossett. Do dubna 2010 má létající aparát domovskou adresu na Berounsku.

ole mezi Berounem a Královým Dvorem se změnilo ve zkušební plochu. Právě tam minulý týden odlepil od země český vzduchoplavec a balonářský rekordman Jan Smrčka dopravní vzducholoď. Šlo o test na vyhlídkové lety, ale hlavně o adrenalinový zážitek. „V tak silném větru jsem ještě se vzducholodí nelétal. Bylo to vážně na hraně a jsem rád, že jsem zpátky nohama na zemi,“ řekl Smrčka krátce po přistání. Ve vzduchu nad Berounem a Královým Dvorem strávil asi hodinu.
Vzducholoď o délce třiatřicet metrů a s průměrem čtrnáct metrů unese pouze pilota a jednoho cestujícího. Konstrukcí se podobá spíše balonu, nemá totiž žádnou kostru jako klasické zeppeliny. „Je to unikátní stroj, který ustanovil rychlostní rekord téměř osmadvacet kilometrů v hodině,“ vysvětlil Smrčka. Létající aparát přitom pohání „motůrek“ o obsahu 750 kubických centimetrů.

S komerčními lety provozovatelé zatím nepočítají. „Musíme vychytat všechny nástrahy tohoto druhu létání,“ řekl Smrčka.
Známý dobrodruh Fossett se na žlutém stroji v roce 2003 učil pilotovat vzducholodě. Zmizel 3. září 2007 nad Nevadskou pouští. Jeho ostatky se našly po více než roce.