Frýdečané a Místečané milují brusle

Novým fenoménem této sezony se staly kolečkové brusle.

V okolí Frýdku-Místku se na kolečkových bruslích prohánějí desítky nadšenců. Jsou mezi nimi rodiče s kočárky a dokonce i důchodci. Bruslařské trasy ve městě mají různou kvalitu. Lidé si nejvíc oblíbili Olešnou, boční cestu vedoucí od hřbitova do Dobré a také pětikilometrový okruh u automobilky Hyundai. Vybírají si i podle povrchu.

Na Olešné je dlouhý a rovný chodník

Ještě loni v létě byl chodník od hráze k aqvaparku samá díra. Město se tedy rozhodlo položit tady nový koberec. Asfaltový povrch si nemohou vynachválit především in-line bruslaři. „Dlouho jsem tady nebyl. Na jaře se tady cesta asi nečistila, takže na zemi leželo všechno možné. Bylo to o život. Spadnout bych nechtěl. Stačí malá větvička a člověk letí k zemi,“ líčí své obavy Vladimír Krčmař. Na Olešnou chodí třikrát, čtyřikrát týdně. „Je to tu perfektní. Dobrý vzduch, hezké okolí. Ani nestihnu zajít do hospody,“ pochvaluje si Krčmař. Jeho žena má připomínku k celému rekreačnímu areálu. „Nestačí zamést chodník. Musí se uklízet i okolí. Když lije, prudký déšť splaví smetí na cestu. Podél chodníku chybí odpadkové koše. Jinak je to tu ale fajn. Vždyť sem jezdí dokonce lidé z Ostravy. Už se těším, až bude okruh dokončený a bude možnost jezdit kolem celé přehrady,“ říká Miluše Krčmařová.

Projížďka okolo nošovické automobilky

Rozhodujícím pro proslaře je kvalita povrchu. „Někdy jezdíme podél řeky, ale tam je zámková dlažba. Dost to jízdu zpomaluje. Z toho důvodu je Olešná mnohem lepší. Po hladkém asfaltu se výborně bruslí. Když je hezky, jsme tu i třikrát týdně,“ míní Lucie Kmošťáková. Velkým objevem pro bruslaře se stal i areál korejské automobilky Hyundai v Nošovicích. Lidé se o této možnosti pomalu dozvídají z neoficiálních zdrojů a v okolí továrny to začíná především o víkendech ožívat. Cestou z Frýdku do Nošovic je navíc pěkné svezení přes Dobrou, i když je mírně do kopce. „V zimě jsem pravidelně chodíval bruslit do víceúčelové sportovní haly. Člověk sice zaplatil vstupné na hodinu a půl, ale po třiceti minutách bylo po všem. Led byl samá rýha. Nošovický okruh je podle mě ve městě číslo jedna. Hladký asfalt, žádné díry, praskliny, smetí. Na rozdíl od Olešné se tu dá jezdit dokola,“ říká Milan Březina. Město ve spolupráci s okolními vesnicemi chystá dostavění dalších cyklostezek. Na bruslích by se tak jednou mohli lidé dostat z Ostravy až na Ostravici.