Fyzikové z CERNu údajně nalezli hledaný a zatím hypotetický Higgsův boson

Higgsův bozon

Higgsův bozon

Vědci ve švýcarském CERNu patrně při svých experimentech narazili na Higgsův boson, hypotetickou hmotnou skalární elementární částici, která hraje klíčovou roli ve vysvětlení původu hmotnosti ostatních elementárních částic. Higgsův boson dosavad nikdo při pokusech nedetekoval, přesto vědci předpokládají, že existuje. Informuje o tom server Sme.sk.

Podle serveru Sme, jde zatím spíše o spekulace. Na blozích zaměřených na fyziku se ale prý v posledních dnech objevují zprávy o tom, že vědci, kteří v CERNu pracují na velkých experimentech, narazili na zvláštní anomálii. Při hmotnosti okolo 125 gigaelektronvoltů se objevil signál, který by mohl znamenat existenci Higgsova bosonu, nebo nějaké jiné, zatím neznámé částice.

Pokud by to byla pravda, neznamenalo by to jen to, že vědci konečně narazili na poslední částici předpovídanou v tzv. standardním modelu. Při této hmotnosti by to totiž byla i silná podpora pro platnost jiné hypotézy – supersymetrie. Ta může být aplikována na kvantovou teorii pole i na standardní model částicové fyziky. Navíc v obou případech pomáhá řešit problémy v těchto teoriích.

„Mohu potvrdit, že tyto informace opravdu pocházejí z CERNu, kdo však tyto výsledky zveřejnil, to nevím,“ řekl pro Sme.sk český teoretický fyzik Luboš Motl.

Právě jeho blog o úniku údajů z CERNu informoval. Další zprávy pak naznačují, že stopy po nějaké částici potvrdily dva nezávislé detektory. „Pokud jsou informace správné, tak se experimentální důkaz o existenci Higgsova bosonu rovná téměř sto procentům,“ dodal Motl.

Většina vědců se zatím nechce ke spekulacím vyjadřovat, počkají na výsledky konference

Podle Sme.sk však někteří další oslovení fyzikové odmítli spekulaci o objevu Higgsova bosonu komentovat. „Vyjadřování se ke spekulacím, které předcházejí zveřejnění důležitého vědeckého výsledku, na kterém po léta pracovalo několik tisíc vědců, považuji za neprofesionální, neetické a škodlivé,“ uvedl přímo z CERNu teoretický fyzik Tomáš Blažek z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Karlovy.

CERN totiž už na příští úterý svolal seminář, na kterém by měl odbornou veřejnost informovat o nejnovějších poznatcích při hledání Higgsovy částice. Ředitel této organizace Rolf Heuer zatím v emailu rozeslaným vědcům tvrdí, že o definitivním objevu či naopak neexistenci Higgsova bosonu se ale ještě nedá hovořit.

„Něco zajímavého se na semináři asi dozvíme, jinak by se nekonal, ale zatím se opravdu nedá potvrdit, jestli byla Higgsova částice objevena či naopak vyvrácena,“ řekl Sme.cz fyzik Vlado Černý.