Gejzír kulinářské kreativity v Le Grill

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: le grill

Vždycky je příjemné, když na jídelním lístku najdete netradiční kulinářská překvapení, když šéfkuchař škádlí své hosty neznámými variacemi a vedle zvládnutého řemesla a kvalitních surovin nabízí přidanou hodnotu s názvem kreativní kuchyně. A přesně tohle na vás čeká v Le Grill, restauraci luxusního pražského hotelu Kempinski. V tom nejlepším slova smyslu.

Výhled do zahrady

Nedávno otevřený hotel v Hybernské ulici má krásnou zahradní restauraci, kterou v zimě nahrazuje alespoň zimní zahrada s krásným výhledem. Pokud si můžete vybrat, je to tu o fous příjemnější a neformálnější než v hlavní restauraci. Menu je samozřejmě pro obě části stejné. Je krátké, přehledné a nabízí řadu zajímavých překvapení. Většinou jsou označena kuchařskou čepičkou, což znamená, že jde o jídla s typickým rukopisem šéfkuchaře Marka Fichtnera (menu má jinak rozdělené na pokrmy místní a světové). Nechal jsem se zlákat a vyzkoušel především ty s čepičkou. A nelitoval jsem. Navíc když celé stolování doprovázely příjemné detaily: třeba rozlévané elegantní šampaňské Billecart-Salmon či doporučení špičkového, byť značně netypického, českého vína Sauvignon z Dobré vinice.

Rafinované předkrmy

Z předkrmů jsem ochutnal hned tři, jako první bílou rajčatovou polévku. To je právě jedno z překvapení – všichni dobře víme, že rajčatová polévka vždycky byla a bude červená. Zvlášť když ji šéfkuchař připravuje z přezrálých, sytě červených rajčat. Ale díky unikátnímu fíglu pomalého odšťavování získává šéfkuchař bílou tekutinu, která má plně rajčatovou chuť (vzdáleně by se to dalo přirovnat k výrobě bílých vín z modrých hroznů). Samotná polévka, ozdobená rybízovými rajčátky, je mimořádná. Má delikátní chuť se zvláštním efektem – téměř nemůžete přestat jíst. Pokud by vám přinesli litr, nezastavíte se. Také další předkrmy mě nadchly. Suflé z kozího sýru (z české farmy) bylo jemné a lahodné, vůbec se nedivím, že je to jeden z nejoblíbenějších předkrmů v Le Grill. Efektní příprava nechá vyniknout chuť kvalitní suroviny. Další z předkrmů byl naopak až dekadentně rafinovaný – kombinace dvou verzí foie gras – pečené kousky podávané v paštice se zkaramelizovanou krustou připravenou ve stylu creme brulée. To vše doplněné sladkými konfitovanými kumquaty, což bylo do slova a do písmene dokonalé. Jen je škoda, že mi číšník k foie gras zapomněl přinést slíbenou sklenku sladšího vína.

Netradiční přílohy

Předkrmy nasadily laťku hodně vysoko a naskýtala se otázka, zda ji hlavní chody dokážou udržet. Sáhl jsem tentokrát do domácí nabídky a vyzkoušel variaci na českou klasiku v podobě dua z vepřové panenky a bůčku, což byla celkem vtipná ukázka, jak se vypořádat s českou klasikou. Zatímco bůček byl snový, panenka byla na můj vkus trochu sušší. Ale společně s netradiční přílohou v podobě pastiňáku a pěny z červené řepy šlo opět o zajímavou kombinaci. A pečený siven, ostatně jedna z nejlahodnějších sladkovodních ryb, byl dokonalý, pomalé pečení nechalo vyniknout plnost a lahodnost rybího masa.

Pán kuchyně. Jídla s typickým rukopisemšéfkuchaře Marka Fichtnera jsou v menu označenakuchařskou čepičkouPán kuchyně. Jídla s typickým rukopisemšéfkuchaře Marka Fichtnera jsou v menu označenakuchařskou čepičkou|le grill

Přirozená atmosféra

Co říci závěrem? Mnoho lidí se stále bojí hotelových restaurací, které jim přijdou snobské či studené, a necítí se v nich dobře. Le Grill a zvláště jeho zimní zahrada má přirozenou atmosféru, přestože (nebo snad právě proto?) cestovatelský server TripAdvisor zařadil nedávno pražský hotel Kempinski na páté místo v žebříčku nejlepších palácových hotelů. Vzhledem ke kvalitě zdejší kuchyně (mimo jiné zde proběhla v červnu svatební hostina Aleny Šeredové a Gigi Buffona) stojí rozhodně za vyzkoušení.

Z nabídky

Dvakrát pečené suflé z kozího sýra s rajčatovým pyré 240 korun, bílá rajčatová polévka s konfitovanými rybízovými rajčátky 200 korun, creme brulée z kachních jater s konfitovanými kumquaty a rakytníkovým čatní 350 korun, na pánvi pečený siven s čerstvou křenovou pěnou na kroupovohoubovém rizotu 420 korun, duo z vepřové panenky v pepřové krustě a konfitovaného bůčku 345 korun.

ilustrační fotoilustrační foto|le grill

E15 hodnotí

menu * * * * *
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * *1/2
sociální zařízení * * * *
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+

kreativní kuchyně s výbornými nápady, jako je třeba bílá rajčatová omáčka

-

v gurmánsky zaměřené restauraci bych netoleroval kouření

Kontakt: Le Grill, Hybernská 12, Praha 1, kempinski.com/en/ prague

Autor je publicista