Vůně pampy v Hrnčířích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: el asador

Obyvatelé San Telma, vyhlášené koloniální čtvrti v Buenos Aires, by asi těžko vyslovili slovo Hrnčíře. Právě v této malé obci na okraji Prahy byl otevřen podnik, který by do čtvrti v argentinské metropoli dobře zapadl. I když na rozdíl od řady tamních restaurací a kaváren, jejichž atmosféru poznamenal čas i nepříliš radostné časy posledních desetiletí, je vyleštěn do posledního detailu.

Na začátek rybí přehlídka

Když jsem navštívil El Asador poprvé, tak se mi zdálo prostředí až příliš nablýskané, nyní po téměř půl roce provozu, kdy jej zaplňují hosté, už získalo lidské dimenze. Hodně tomu napomáhá i obsluha, při jejímž výběru měli provozovatelé i manažer šťastnou ruku. Příjemná, usměvavá, nevtíravá, která při servírování pokrmů i pití předvádí profesionální zručnost.

Doporučení, která jsme od nich získali, usnadnila výběr. Hned předkrm hodně potěšil. Už způsob, jakým byl podáván, byl efektní. Krevety na česneku putovaly na stůl v zapékacích miskách, takže olej bublal před vašima očima ještě pár minut, než gambas získaly tu správnou konzistenci. Bylo třeba dávat dvakrát pozor na popálení: nejdřív od rozpálených misek a pak při pojídání, protože čili paprička byla pekelně ostrá. Druhý předkrm tvořily tapas z mořských plodů, podávané v lákavém provedení. Ale chuťově kalamáry, krevetky a mušle sv. Jakuba nepřekvapily.

S podobnou sestavou jsme se setkali i u polévky. Sopa de Mariscos opět nabídla krevety, kalamáry, doplněné slávkami a čerstvou pražmou. Základ polévce dal silný rybí vývar s loupanými rajčaty, v dochucení byl cítit česnek, majoránka, bobkový list a také bílé víno. Argentinské Chardonnay z Mendozy doplnilo první část sobotního oběda.

Představení u otevřeného grilu

Pak už přišel na řadu otevřený gril, který nemůže návštěvník přehlédnout. Dal restauraci i název, ale byl by jen zbytečnou dekorací, kdyby jej neovládal mistr svého oboru. Se šéfkuchařem restaurantu není složité se seznámit. Sergio Guerreros předvádí každé medium mu ochotně, jak argentinský gril ovládat, a současně svou plynnou češtinou s půvabným přízvukem Latinoameričana vysvětluje svůj postup: „U vás hodně milujete svíčkovou, já si myslím, že chutnější jsou jiné kousky, především ty, které mají v sobě charakteristické tukové žilkování. Takový rib eye je u vás stále nedoceněná lahůdka. Vyžaduje samozřejmě správné dřevo. To, které používáme u nás na parillu, tady neseženu, ale kvalitní náhradou jsou jasan, buk, dub v kombinaci s dřevěným uhlím. Dost mě také zaráží vaše mánie před grilováním maso marinovat. Ať je marináda sebelepší, tak při styku s rozpáleným roštem se připálí a dodá masu hořkou příchuť.“

Přitom již pracuje s větším špalíkem roštěnce, ke kterému se přidává na rozpálené ohniště rib eye. „Někteří kuchaři u vás vůbec maso před grilováním nesolí, já potřu povrch steaku hrubozrnou solí, ta na sebe váže vlhkost a vytvoří při pečení příjemnou kůrku, která nepustí ven šťávu,“ vysvětluje šéfkuchař.

ilustrační fotoilustrační foto|el asador

Asi osmiminutový čas, který je optimální při přípravě většho kusu masa, aby se mu na talíři mohlo oprávněně říkat rare, využívá k opečení masité papriky, která mění v žáru barvu z jasně červené na temně černou, ale po striptýzu, kdy šéfkuchař slupku sloupne, se objeví ještě zářivější purpur, než když byl plod čerstvý.

Již jen kvůli tomuto kuchařskému show stojí za to se do Hrnčířů vypravit. Ale samotné jídlo je pro milovníky steaku opravdová paráda. Masa z angusů pečeného na směsi dřevěného uhlí a tvrdého dřeva je plná pusa. K tomu je možné v El Asador vybrat i víno, které hostovi nejvíc chutná. Já jsem vybral červené z konce světa – patagonský Cabernet Sauvignon z usedlosti Fin del Mundo. Jde o poměrně jednoduché červené, při pojídání parádních kusů masa přidává pocit, že do vás vstupuje jakási živočišná síla.

Výběr z jídelního lístku

Gambas al gril 160 korun, Sopa de Mariscos (mořská polévka) 195 korun, steak ze svíčkové Aberdeen Argus (250 g) 390 korun, rib eye steak (250 g) 360 korun, horký čokoládový fondant s piskou (typická latinskoamerická pálenka) a vanilkovou zmrzlinou 135 korun, San Felipe clasic chardonnay (1,5 dcl) 60 korun, Postales Fin del Mundo (lahev) 490 korun.

ilustrační fotoilustrační foto|el asador

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * *1/2
sociální zařízení * * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+

autentická příprava argentinského masa umocněná příjemnou atmosférou (vhodné i pro rodiny s dětmi)

-

bez automobilu horší dostupnost (o víkendu hodinové intervaly)

Kontakt: El Asador, Osvětová, Praha 4-Hrnčíře, elasador.cz

Autor je redaktorem časopisu F. O. O. D.