Glen Hansard vystoupí v březnu v Brně, pozval také Irglovou

Glen Hansard

Glen Hansard Zdroj: Profimedia.cz

Irský hudebník Glen Hansard se na pódiu znovu potká s Češkou Markétou Irglovou. Společně získali v roce 2008 Oscara za píseň Falling Slowly z filmu Once. Pak se jejich cesty na pět let rozešly. Hansard ale Irglovou pozval na některé koncerty svého aktuálního turné. Zastaví se také 6. března v Sono Centru v Brně, sdělil za pořadatele Roman Helcl.

Hansard na turné představuje své nové album Didn´t He Ramble, které odráží jeho časté pobyty ve Spojených státech a spolupráci s tamními muzikanty a producenty. Jeho charakteristický projev ovlivňují jemné vlivy americké tradice, písničkářství 60. let, ale také country, jazzu a soulu, popsal hudbu promotér koncertu Marek Irgl.

Aby irský zpěvák dosáhl stejného zvuku i naživo, přiveze do Česka širší sestavu tvořenou více než desítkou hudebníků. Na pódiu se objeví i smyčce a především dechová sekce, která Hansardovým písním dodává jiný nádech, než na jaký byli posluchači doposud zvyklí.

Tematicky se nové skladby pohybují především v autorově pocitovém světě. „Jsou to písně o tom, že je třeba vidět to dobré v každém dni, co jsme od života dostali. Každý den našeho života je příležitost podívat se na věci z jiné perspektivy,“ uvedl o albu Hansard.

Markéta Irglová a Glen HansardMarkéta Irglová a Glen Hansard | Profimedia.cz

Zpěvačka a klavíristka Irglová nyní žije na Islandu, kde vychovává dvě děti. Při brněnském koncertu odehraje vlastní set. Ve čtyřiceti minutách představí průřez sólovými alby Anar a Muna. Poté vystoupí také jako host v Hansardově části večera.

Z Brna pokračuje Hansardovo turné do Bratislavy. Do Česka se vrátí 12. a 13. března, kdy jej čekají koncerty v Divadle Archa v Praze.