Goodyear prodává první nákladní pneumatiky s mikročipem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Zajímavou informaci o nákladních pneumatikách s mikročipem vydala společnost Goodyear. Nabízíme vám její podstatnou část (mezititulky AutoRevue).

Goodyear uvádí na trh své první nákladní pneumatiky s integrovaným mikročipem pro komerční využití. Nová pneumatika Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity) 435/50R19.5, určená pro přívěsy a návěsy, má v sobě zabudovaný mikročip, jenž dokáže přes rozhraní poskytovat informace do on-line systému FleetOnlineSolutions společnosti Goodyear.

Snazší kontrola

Nová pneumatika nabízí provozovatelům vozových parků mnoho výhod včetně omezení prostojů, vylepšeného řízení pneuhospodářství a většího zabezpečení pneumatik.

Kontrolování stavu pneumatik může být velmi zdlouhavým procesem, jelikož je při něm nutné identifikovat každou pneumatiku podle jejího označení na bočnici, které bývá často špatně viditelné kvůli zašpinění či odření.

ilustrační fotoilustrační foto | Autorevue.cz

Využití technologie RFID tak znamená pro pracovníka provádějícího kontrolu možnost velmi rychle identifikovat každou pneumatiku pouhým přiložením příručního snímače k bočnici pneumatiky a informace se samy elektronicky zaznamenají.

Zlodějům na stopě

Existují však i další přínosy této technologie, jako výrazně snazší vystopování pneumatik, pokud byly ukradeny, nebo možnost jednoduše sledovat stav pneumatik po celou dobu jejich životnosti, včetně protektorování.

Důvodem k výběru pneumatiky o rozměru 435/50R19.5 pro umístění čipu RFID je vysoká oblíbenost tohoto rozměru u provozovatelů tzv. „mega-návěsů“, které poskytují maximální nosnost mezi evropskými návěsy s výškovým omezením 4 metry.
Jedinečný kód

Mikročip je do pneumatiky zabudován na výrobní lince a je naprogramován jedinečným kódem identifikujícím danou pneumatiku, což následně umožňuje zjistit za pomoci ruční čtečky typ, velikost a unikátní identifikační číslo každé pneumatiky.

Při kontrole pneumatik tak mohou poskytovatelé asistenčních služeb ze společnosti Goodyear, či provozovatelé vozových parků získávat informace z pneumatik s technologií RFID velmi jednoduše a okamžitě je elektronicky zaznamenávat. To jim šetří čas a zajišťuje větší přesnost. Zjednodušení skladového hospodářství nových, použitých a protektorovaných pneumatik je zajisté dalším přínosem.

Výhody pro uživatele

Pravidelná údržba je velmi snadná. Pověřený pracovník přiloží ruční čtečku k pneumatice. Ta je automaticky identifikována a nalezena v počítačovém systému FleetOnlineSolutions. Naměřený tlak a hloubka dezénu jsou pomocí Bluetooth rovněž zaslány do systému a jejich hodnoty jsou automaticky zapsány k příslušné pneumatice.

Další velmi důležitý přínos nových pneumatik je jejich větší zabezpečení. Protože mikročip systému RFID je zabudován uvnitř pneumatiky, nemůže být odstraněn, aniž by se pneumatika nezničila. To znamená, že zloději nejsou schopní zamaskovat původ těchto pneumatik a budou se vyhýbat krádežím pneumatik s označením RFID na bočnici.

I další typy a rozměry...

Společnost Goodyear připravuje v blízké budoucnosti rozšíření technologie RFID do dalších typů a rozměrů pneumatik. V současnosti jsou pneumatiky s RFID vyráběny v Lucembursku. Jejich výroba bude probíhat také v německém městě Wittlich v továrně společnosti Goodyear.

Zatímco v současnosti čipy RFID přenáší pouze identifikační data, je možné, že v budoucnosti budou přenášet informace o tlaku v pneumatikách a teplotě v reálném čase.