Google chce patent na mobilní detektor lži

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

Americký internetový gigant Google si nechavá patentovat elektronické "tetování", které má pomoci usnadnit telefonování v hlučném prostředí. Zařízení ale může i svítit, když z reakcí těla vyvodí, že jeho uživatel lže.

Žádost o udělení patentu v USA podala společnost Motorola, která patří Googlu. V dokumentu, který citoval britský deník Telegraph se uvádí, že elektronické „tetování“ by mohlo vyřešit problém v podobě přerývaných telefonických rozhovorů na velkých stadionech, rušných ulicích, restauracích a ve stavech nouze.

Zařízení, které zatím nemá název, by podle tvůrců fungovalo jako přídavný hlasový vstup do mobilního telekomunikačního zařízení. V podstatě by šlo o mikrofon, který funguje spolu s mobilním telefonem, je možné si ho připevnit ke krku a který dokáže potlačit šum a hluk.

Kromě toho ale vývojáři navrhují, že „tetování“ by díky displeji reagujícímu na určité podmínky mohlo fungovat i jako detektor lži.

„Uvažuje se o tom, že uživatel může být nervózní nebo nemluvit pravdivě, což se může jevit rozdílnou galvanickou kožní reakci než u sebevědomějšího jedince mluvícího pravdu,“ píše se ve spisu.

Společnost si zařízení pouze nechala patentovat. To znamená, že na testy nebo výrobu nemusí nikdy dojít. Tvůrci si ale pohrávají s myšlenkou, že využívat by jej nemuseli jenom lidé. „Uvažuje se o tom, že elektronické tetování může být použito také na zvíře,“ uvádí se v dokumentu.