Google získal v Americe patent na technickou specifikaci u bezpilotních vozů

Google v Americe získal patent na vůz bez řidiče. Respektive na technologii a způsob přepínání vozidla z normálního režimu do režimu autopilota při parkování. Podle serveru BBC, který o události informuje, podal Google žádost v absolutní tichosti již v květnu. Vše mohlo být zveřejněno až nyní – po udělení patentu.

Technologie je primárně založená na dvou skupinách senzorů. Ty první detekují tzv. „parkovací pruhy“, když vůz zastaví. Další senzory pak předají informace do hlavního počítače, který následně vyhodnotí, kde se auto nachází a kam by mělo jet. Tyto pruhy tak umožní řidičům najít dobré místo na parkování a navést jej k němu. Navíc mohou rozpoznat i další zaparkovaná auta v okolí.

Google předpokládá, že tyto parkovací pruhy budou vypadat jako čáry či šipky či zemi a na zdech domů.

Budete-li chtít zjistit, kde přesně vaše auto zaparkovalo, stačí zapnout GPS, která najde přibližnou polohu. Tu pak podle dalších známých bodů v okolí vyhodnotí a určí přesnou lokaci.

Odborníci soudí, že nová technologie by se mohla začít využívat dříve, než si většina lidí myslí. “Google doufá, že se tato novinka začne objevovat u osobních aut v blízké budoucnosti,“ prohlásil podle BBC profesor Alan Woodward z katedry výpočetní techniky na univerzitě v Surrey.