Gray Design Sidewinder je konečně opravdové sportovní SUV

Gray Design Sidewinder

Gray Design Sidewinder

Gray Design Sidewinder
Gray Design Sidewinder
2
Fotogalerie
Designér Eduard Gray navrhl koncept plážové buginy, který se opravdového terénu nelekne. Říkáte si, že vypadá jako model buginy na dálkové ovládání? Ano, právě malá hračka sloužila jako inspirace. A už se připravuje malosériová zakázková výroba.

Koncept se jmenuje Sidewinder. V angličtině tento termín znamená něco jako ozbrojený parťák a výzbroj tohoto vozu je skutečně hrozivá. Pohání ho totiž osmiválcový motor Chevrolet LSX o objemu 8,4 l. Ne, to není překlep. Jeden válec tohoto motoru má skutečně větší zdvihový objem než celý základní tříválec v nové Fabii.

Výkon se pohybuje kolem 630 koní, ale mnohem důležitější bude točivý moment. Ten překračuje hodnotu 800 Nm. Na stovku toto monstrum zrychlí za čtyři sekundy a dosáhne maximální rychlosti 150 km/h. Že to není moc? No, tyto hodnoty totiž platí pro jízdu v hlubokém písku…

Na speciálním masivním podvozku s dlouhými zdvihy sedí celokarbonová karoserie, která byla navržena a postavena společností Trifilon v bývalých laboratořích automobilky Saab. Ve Švédsku dokonce staví i interiér a montují do něj zábavní systém založený na Androidu.

O ceně tohoto skutečně sportovního offroadu se ještě nemluví, ale v arabských státech a USA o něj určitě bude mezi movitější klientelou zájem. Vedle takového auta pak všechny ty X6 a GLE Coupé vypadají stejně sportovně jako kredenc.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz