Gurmánský bar "na stojáka" je hitem v Tokiu

Z japonské kuchyně, ilustrační foto

Z japonské kuchyně, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČTK
Bary "na stojáka" se v současnosti vezou na vlně popularity v Tokiu. Bývalý šéfkuchař z exkluzivní japonské restaurace ale tuto myšlenku posunul dál a "na stojáka" teď ve svém podniku nabízí i prvotřídní jídlo.

Hiroši Šimada kdysi pracoval v tokijské restauraci Azabu Jukimura oceněné třemi michelinskými hvězdami. Podobné pokrmy, jen za třetinovou cenu, nyní nabízí i ve své restauraci Šimada, kterou otevřel v lednu v tokijské módní čtvrti Ginza.

Podle Šimady je tajemstvím obrat. I proto prý v malé restauraci, kde je místo jen pro 14 lidí, nemá žádné židle. Ze svého nároku na prvotřídní suroviny ale neustoupil, například z langusty japonské připravuje želé, které podává ve schránce ježovky.

„Hosté, kteří by přišli do Jukimury, tvoří jen procento nebo dvě z celé populace. Chtěl jsem raději obsluhovat velké množství, účtovat méně a otevřít si vlastní restauraci,“ tvrdí. Host prý v jeho podniku za jídlo utratí asi 5000 jenů (asi 1200 korun) asi třikrát méně, než kolik by si Šimada za stejné menu účtoval v řádné restauraci. Tím, že do jeho podniku přijde trojnásobný počet zákazníků, ale může dosáhnout stejného obratu. Také ingredience prý tvoří asi polovinu ceny, což je mnohem víc než v luxusní restauraci.

Dalším cílem čtyřicetiletého kuchaře je prý pokusit se o restauraci, která by prodávala vše za 500 jenů (přibližně 120 korun), protože „jsem zjistil, že za tuto cenu můžete udělat hodně věcí“. Nevyhýbá se však ani tomu, že v Šimadě si jednou hosté opravdu sednou. Za deset let už totiž prý není jisté, že se jim bude při jídle pořád chtít stát. „Bude to těžké rozhodnutí, protože střídání (zákazníků) je důležité,“ tvrdí.