Hackeři tvrdí, že FBI šmíruje uživatele produktů Apple

Telefon iPhone s rozbitý displejem (ilustrační foto).

Telefon iPhone s rozbitý displejem (ilustrační foto). Zdroj: CTK

S vážným obviněním vyrukovala hackerská skupina AntiSec, která tvrdí, že z notebooku, který patřil agentovi FBI, získala data o více než dvanácti milionech zařízeních vyrobených společností Apple. Milion záznamů pak hackeři vyvěsili na internet.

Před zveřejněním hackeři z dat odstranili osobní informace, které obsahovaly jména zařízení, jména uživatelů, telefonní čísla i adresy majitelů. Tyto informace by mohly posloužit pro zasílání spamu, či k infikování počítače.

V prohlášení, které hackeři vydali píší, že při vzdáleném útoku na počítač využili chyby v programovacím jazyku Java. Zmínili i fakt, že nezjistili účel tohoto seznamu, ale věří, že FBI údaje skladuje kvůli možnému sledování lidí.

Celá věc nevrhá dobré světlo na FBI, protože se ukazuje, že zabezpečení dat této organizace je slabší, než by mělo být. Příliš radosti z incidentu ale nemohou mít ani ve společnosti Apple. Pokud jsou zveřejněné informace pravdivé, mohlo by to znamenat, že populární počítačová firma tyto osobní údaje FBI předala dobrovolně. Firma Apple prozatím záležitost odmítla komentovat.