Havla v čele Berouna vystřídala Endrlová

Byl to odvážný krok, který jsem zvažovala už nějakou dobu, říká nová starostka Šárka Endrlová. Byl to zmanipulovaný puč, hovoří o svém odvolání její předchůdce Tomáš Havel.

Jediná schůze zastupitelstva stačila v úterý k tomu, aby v čele Berouna stanulo úplně nové vedení. Starostu Tomáše Havla z ODS vystřídala Šárka Endrlová, původně místostarostka za Nezávislé Berouňáky.

Tomáš Havel odmítá, že by k tomu měli zastupitelé jakýkoli důvod, a výsledek úterního jednání označuje za zmanipulovaný puč.

„Jakýkoli komunikační problém je vyloučen. Snažili jsme se pracovat pro město a nezatahovat do věcí politiku,“ odmítá izolaci radních z řad mimo ODS dnes již bývalý starosta.

Ke komunikaci musejí být dva

Místostarostka Šárka Endrlová se podle Havlových slov opakovaně nedostavovala na zasedání městské Rady, o čemž prý jasně hovoří zápisy. „S kolegou Brodanem z TOP09 jsem se pokoušel opakovaně domlouvat schůzky o zásadních tématech a všechny byly na poslední chvíli rušeny. A ke komunikací musejí být dva,“ říká Tomáš Havel.

Pokud se scházel se svými stranickými kolegy z ODS, bylo to prý čistě ze soukromých důvodů a nikoli proto, aby se domlouvali za zády svých kolegů z TOP09 a sdružení Nezávislí Berouňáci, jak tvrdí nová starostka.

Nebyl za tím zlý úmysl

Celý řetěz událostí, který vyústil k odvolání dosavadního vedení města, odstartovalo nejnovější vydání informačního magazínu Kurýr.

Kurýr zveřejnil informaci o tom, že existují dvě verze oponentní dopravní studie, kterou si město zadalo k plánované výstavbě obchodního domu Tesco. To by mělo stát v areálu bývalé Tiby, jak o tom rozhodlo už na jaře loňského roku tehdejší vedení Berouna i odbory pro územní plánování a výstavbu.

Původní verze studie, která podle Tomáše Havla měla být na rozdíl od té investorovy objektivní, dopadla překvapivě rovněž ve prospěch podnikatelského záměru. Bývalý starosta ji tak údajně nechal opravit. Havel se však brání, že závěr, vydávaný za původní verzi, byl jen konceptem.

„Když jsem se po studii sháněla, starosta mi řekl, že v původní verzi jsou chyby a bylo nutné ji opravit. Poté, co jsem si vyžádala její výtisky na stavebním odboru a odboru dopravy, přišly mi dvě odlišné verze,“ říká současná starostka Šárka Endrlová. Nevěří však, že by za tím byl Havlův zlý úmysl.

Havel to podle ní myslel dobře, snažil se město chránit. „Jenže on se hodil spíše na post místostarosty, když měl vedle sebe silnou osobnost. Jeho starostování však poznamenala nekompetentnost a neschopnost posunout věci kupředu,“ řekla Sedmičce Endrlová, která jistou dobu zvažovala, jestli se má se situací smířit, nebo se ji pokusit změnit.

Nešlo o Tesco, to bude stejně stát

Rozhodně tak podle ní nebyla kauza Tesco hlavním důvodem, proč se Nezávislí Berouňáci rozhodli vystoupit z koalice. Stejně se vyjádřil i Patrik Brodan z TOP09 – ta koaliční smlouvu vypověděla jako první. „Byla to dlouhodobě špatná komunikace, která se táhla již od samého vzniku koalice,“ uvádí Brodan. V tom jediném se s oběma oponenty shodne i bývalý starosta Havel. Také podle něj to byl jen zástupný problém.

Novou starostku mrzí, že se situace zvrhla v osobní záležitost. Pro odstoupení od koaliční smlouvy se rozhodla právě proto, aby se vyhnula osobním útokům.

Není prý ani vášnivou zastánkyní obchodního domu, ale snaží se být realistka.

„Vzhledem k tomu, že Tesco je v souladu s územním plánem a obě dopravní studie dopadly v jeho prospěch, s největší pravděpodobností tu stát bude. Takže otázka nezní, zda ano, či ne, ale co z toho Beroun bude mít,“ říká Endrlová.