Házená je pro tvrdé kluky, ale i holky

Mladí házenkáři mají širší základnu v Hranicích. Sokol Přerov ale dává šanci začít s tvrdým sportem i dívkám.

Dobré vyhlídky na budoucí kariéru mají začínající házenkáři v Hranicích i v Přerově. Mužské týmy obou měst hrají extraligu, hraničtí Cementáři dokonce momentálně patří k nejlepším v soutěži. A každý dobrý trenér ví, že kvalitní hráče je potřeba vychovávat už od žákovského věku.

„Děti u nás zatím mohou začít s házenou od třetí třídy, příští rok budeme do přípravky brát už i prvňáky a druháky,“ uvedl hlavní trenér mládeže Cementu Hranice Stanislav Beránek.

Hranický klub má zastoupení ve všech věkových kategoriích, atmosféru zápasů pravidelně zažívají i nejmladší házenkáři. Ti hrají podle takzvaného francouzského modelu. To znamená jen na šířku hřiště a na menší branky. „U malých dětí se ale samozřejmě věnujeme i jiným hrám a snažíme se děti všestranně rozvíjet. Na házenou se úzce specializujeme až u starších žáků,“ vysvětlil Beránek.

Menší děti se podle něj také spíše vyhýbají ostřejším fyzickým střetům, kvůli kterým se o házené někdy říká, že je to tvrdší sport než hokej.

Žádné vážnější zranění nepostihlo za devět let ani dorostence Jana Chlápka. „I když je to tvrdý sport, baví ho to a prakticky nevynechá jediný trénink. V týmu je dobrá parta a všichni jdou za stejným cílem,“ pochvaluje si otec mladého hráče Pavel Chlápek.

V Přerově není házenkářská základna tak široká jako v Hranicích. Zase tam ale dostávají šanci i dívky. „V soutěži mladších žáků mohou hrát smíšené týmy. Zatím máme v družstvu jen jednu dívku, ale rádi uvítáme další,“ zve žákovský trenér Sokola Přerov Michal Kavka.

Pokud se přihlásí dostatek děvčat, založí přerovští v příští sezoně dokonce družstvo mladších žaček. Kromě toho chtějí rozšířit počet svých týmů o přípravku pro děti od první třídy.

Děti v Hranicích i v Přerově trénují třikrát týdně a případní zájemci se mohou kdykoliv přijít podívat. V Hranicích platí rodiče malých házenkářů příspěvek 250 korun za půl roku. „Od příští sezony ale budeme takovou částku vybírat za každý měsíc, podobně jako v jiných klubech,“ vysvětluje šéftrenér Beránek. Házenkáře v Přerově vyjde půl roku na dvanáct set korun.