Házenkáři chtějí zpět mezi elitu

Plzeňský házenkářský tým se trápí v koncovce. Je zatím na sedmém místě. Ale soutěž je teprve na začátku.

Jen jedno vítězství, tři remízy a dvě prohry měli na svém kontě extraligoví plzeňští házenkáři po šesti odehraných zápasech. Pět bodů je řadí na průběžné sedmé místo dvanáctičlenné tabulky.
„Určitě to mohlo být lepší, ale soutěž je teprve na začátku. Čeká nás ještě šestnáct kol. Na úvod extraligy jsme měli poměrně těžký los. Hráli jsme s týmy ze špičky, s Karvinou, Duklou a vedoucím Zubřím,“ říká hlavní trenér házenkářů SSK Talent M. A. T. Plzeň Martin Šetlík.

Z pivota trenérem

Dvaačtyřicetiletý kouč ještě v minulé sezoně nastupoval na palubovku na postu pivota. „Už přišel čas odložit dres a míč. Už vloni jsem trošku k trenéřině přičichl, byl jsem v roli hrajícího asistenta kouče. A bavilo mě to. Tak jsem do toho šel,“ připomíná Šetlík.
„Ale jsou to teda nervy na té střídačce. Jsem impulzivní, tak veškeré emoce jdou ze mě hned ven. I jako hráč jsem takový býval. I když bych řekl, že postupem času jsem se dost zklidnil,“ ohlíží se.
Trenér Martin Šetlík věří, že se jeho tým na špičku tabulky dotáhne. A to už hodně brzy.
„Jednoduché to ale nebude, soutěž je velice vyrovnaná a každý může překvapit,“ ví kouč, jehož svěřenci se zatím hodně trápí ve střelbě.
„Máme co zlepšovat ve všech disciplínách. Ale koncovka a úspěšnost střelby je opravdu žalostná. Zaměřujeme se na ni při trénincích a věřím, že se to co nejdřív zlomí,“ doufá.
Plzeňané chtějí i v této sezoně být po základní části v šestičlenné extraligové elitě, která se pak utká v nadstavbové části soutěže o titul. „O postup do nejlepší šestky bude velká tlačenice. Určitě osm týmů je a bude ve hře,“ uvažuje Šetlík.

Chtějí do lepší šestky

Plzeňský trenér by moc rád zopakoval konečné páté místo.
„Pokud budeme nejhůře pátí, budu spokojený. Pokud umístění z minulé sezony vylepšíme, bude to něco navíc. A budu šťastný. Ale jsem realista, a jak už jsem řekl, soutěž je hodně vyrovnaná a nebude to jednoduché,“ připomíná.
„Ovšem pokud se do elitní šestky nevejdeme, bude to nejen pro mě velké zklamání,“ dodává.

Odešly opory

Martin Šetlík si nestaví žádné vzdušné zámky, protože tým po minulé sezoně opustily dvě velezkušené spojky, které zamířily do zahraničního angažmá. Vojtěch Šik odešel do Norska a Ladislav Brykner do Německa.
Tým doplnili vlastními mladými odchovanci.
„Kluci bojují, ale potřebují získat zkušenosti. Velmi dobře si ale vedou spojka Michal Tonar mladší a křídlo Jan Blecha,“ chválí mladíky trenér.
„Z prvoligové Litovle k nám přišel na spojku Josef Pohlman, ale i ten se v extralize zatím hlavně otrkává,“ dodává Martin Šetlík. Toho mrzí, že se bude muset delší dobu obejít bez zraněného Petra Linharta.
„Je to naše opora na křídle a na spojce, ale Petra hned v prvním kole ze hry vyřadilo zranění kolene,“ upřesňuje kouč.

Důležité zápasy

Velmi důležitý zápas, který trenér Šetlík považuje za zlomový, hrají plzeňští extraligoví házenkáři dnes od sedmi hodin večer na palubovce Jičína.
Domácímu publiku se ve sportovní hale na Slovanech představí v sobotu 12. listopadu, kdy od půl sedmé večer hostí Frýdek-Místek.
V neděli 20. listopadu dopoledne zajíždí do Lovosic a první polovinu zápasů základní části soutěže zakončí doma. To se v sobotu 26. listopadu od šesti hodin večer utkají s Brnem.
„Zvu všechny na naše zápasy. Přijďte fandit, kluci budou v těžkých bitvách potřebovat podporu,“ zve na extraligová utkání plzeňských házenkářů jejich trenér.