Házenkářský míč začne létat naostro

Písecké házenkářky finišují s přípravou na nejvyšší soutěž žen. První mistrovské utkání nové sezony odehrají za týden doma proti slovenské Šaľe. Představí i nové posily.

Těžko by si mohly představit házenkářky Písku lepší přípravu, než kterou právě prožívají. Za týden startuje nejvyšší soutěž žen a Jihočešky už porazily Olomouc nebo Michalovce – největší favority celé soutěže.
„I když každý říká, že v přípravě na výsledcích nesejde, myslím si, že je hodně důležité, že jsme dokázali zvítězit,“ pochvaloval si průběh letní přípravy trenér týmu Jan Salač. Jen jedna věc mu trochu dělá starosti. Od prvního tréninku má zraněné dvě brankářky Káplovou a Vařečkovou. Zbyla tak pouze Skálová, a proto musel povolat z dorostu Trnavskou. Tým absolvuje všechno, co si kouč naplánoval, a navíc odehrál i těžká přípravná utkání. Dvakrát se střetl se čtvrtým celkem ruské nejvyšší soutěže Luch Moskva, a i když vždy prohrál o devět gólů, je to pro Jihočešky velmi cenná zkušenost. Na turnaji v Olomouci, který senzačně vyhrál, pak porazil vedle Michalovců a Olomouce i polský tým Jelenia Gora.
„Jen s polským Chorzówem jsme hráli nerozhodně 24:24,“ podotkl Salač. Bylo to ale i tím, že v jednom dni odehrál tým tři zápasy a měl s sebou jen minimální možný počet hráček – sedm. Například Marta Krouská, která se vrátila do přípravy po zranění, se ještě musí šetřit. Kouč odhaduje, že k dispozici bude až někdy ve třetím nebo čtvrtém kole.
„Oproti loňsku je nás trochu méně, ale s tím se musíme vypořádat,“ uvedl Jan Salač k otázce hráčského kádru. Kostra týmu zůstala podobná, ale k určitým změnám přece jen došlo. Jeden významný příchod je třeba na postu brankářky. Po mateřské dovolené se vrací Jitka Skálová. Plnit stejné povinnosti naopak odchází jedna z dlouhodobých opor Kateřina Moravcová.
Hráčskou kariéru pak ukončily kvůli dlouhodobým zdravotním trablům Tereza Cejpová a Romana Schmiedová. Z házenou skončila i gólmanka Adéla Arnicanová.
„Početně menší jsme, ale kvalitativně bychom mohli být na stejné úrovni jako v loňské sezoně a možná i trochu lepší,“ dodal Jan Salač. Hodně si slibuje od příchodu mladé reprezentantky Michaely Janečkové i zkušenějších hráček Michaely Salačové nebo Lucie Vyhnalové. Obě přicházejí z nižších soutěží, kde měly výborné reference.
Dva roky po sobě patřily písecké hráčky k tomu lepšímu, co nejvyšší ženská soutěž nabízela. Důkazem jsou dvě čtvrtá místa v řadě. „Vždy nám to o kousek uniklo,“ litoval trenér Salač. Poprvé nemohly o medaile bojovat vinou mnoha zranění. Podruhé se zápas o třetí místo nehrál a o konečném pořadí rozhodovalo umístění po základní části. Tam byly Jihočešky vždy čtvrté.
„Letos bychom se znovu chtěli pohybovat kolem šestého nebo sedmého místa v interlize po základní části a dostat se do českého play-off,“ naznačil manažer celku Michal Horák. Tam by pak mohl tým bojovat i o medailová umístění.
Liga letos dozná změn, protože do ní přibyly dva nové týmy – Poruba a Most. Výsledky loňské baráže svaz anuloval a nejvyšší soutěž si zahraje i Jindřichův Hradec, který by jinak sestoupil.
„Myslím si, že to není dobře,“ podotkl Horák. Česko podle něj nemá dostatek kvalitních hráček, které by nejvyšší soutěž mohly hrát.
„Přibude zápasů, sezona bude delší. Ale na druhou stranu asi vyrovnanější, protože nové týmy musely získat hráčky z těch stávajících,“ snažil se najít alespoň některá pozitiva trenér Salač.
Stejně jako v minulém ročníku, i letos nastoupí Češky do evropského poháru Challenge Cup. Vzhledem k vyššímu koeficientu budou však rovnou v osmifinále a hrát budou až v únoru. „Budeme čekat na los a doufat. Je tam několik ekonomických strašáků,“ pousmál se Salač, který by nerad cestoval například do Azerbajdžánu.
Ovšem dříve než Challenge Cup tady bude interliga. V sobotu 4. září ji tým odstartuje od tří hodin odpoledne a po několika letech to bude v nových dresech se znakem města Písku.