Historický seskok zlomil rekord i na Youtube

Felix Baumgartner se vrhá k rekordnímu seskoku z bezmála čtyřicetikilometrové výšky

Felix Baumgartner se vrhá k rekordnímu seskoku z bezmála čtyřicetikilometrové výšky Zdroj: Profimedia.cz

Nedělní seskok Felixe Baumgartnera se stal s přehledem nejsledovanějším živým přenosem na Youtube. Úspěšné zdolání hned několika rekordů zaujalo i na sociálních sítích a nachytalo nepozorné redaktory českých informačních serverů.

Aktuálně zcela jistě nejslavnější parašutista na světě, zlomil rekord v počtu diváků živého videopřenosu na serveru Youtube. Jak portál uvedl na svém blogu, v okamžiku největšího zájmu veřejnosti sledovalo přenos současně přes 8 milionů lidí, což je s největší pravděpodobností i světový rekord živého vysílání na internetu.

Pro srovnání, nejúspěšnější živý přenos z letošní olympiády v Londýně sledovalo přes Youtube v jeden moment půl milionu lidí a inauguraci prezidenta Baracka Obamy sledovalo v jednom okamžiku zhruba 1,3 milionů uživatelů na webu CNN.

Úspěšná akce rakouského odvážlivce samozřejmě podnítila fantazii internetových tvůrců a vtipálků a na internetu se již objevují první vtípky inspirované jeho výkonem. Rakouský veletrh Model Maker Fair například rekordní seskok natočil s pomocí kostek LEGO.

Velký rozruch vyvolala akce nejen v médiích, kde událost vysílalo hned několik televizních stanic, ale i na sociálních sítích. Mezi nejčastěji používaná klíčová slova se na českém a slovenském Twitteru zařadilo hned sedm slov souvisejících s akcí Redbullu.

Pobavení české komunity na Facebooku i Twitteru obstaral titulek článku deníku Blesk, který víc než půl hodiny tvrdil: „Felix pokořil rychlost světla: Seskočil z rekordní výšky 39 kilometrů!“. Příliš se nevytáhl ani redaktor serveru iSport, když v perexu článku napsal, že Baumgartner překonal rychlost vzduchu. V samotném textu pak přiřkl parašutistovi i rekord „nejdelšího volného pádu, který trval čtyři minuty a dvacet sekund.“, což není pravda, neboť dosavadní držitel Joe Kittinger padal volným pádem čtyři minuty a 36 sekund.