Hodnota Samsungu spadla o 12 miliard dolarů, slábnou prodeje Galaxy S4

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 Zdroj: profimedia.cz

Akcie jihokorejského Samsungu klesly o 6 procent a firma tak ztratila 12 miliard dolarů ze své tržní kapitalizace. Je to největší propad od loňského srpna, kdy cenné papíry firmy klesly v reakci na rekordní miliardové odškodné, které soud nařídil Samsungu zaplatit Applu. Za současným poklesem akcií jsou obavy, že prodej vlajkového smartphonu Galaxy S4 začíná slábnout, což dokreslilo i snížení očekávaných výsledků firmy ze strany analytiků.

Samsung nedávno představil dvě zmenšené verze svého smartphonu Galaxy S4. Tím sice podle analytiků pokrývá větší část trhu a vytlačuje čínské konkurenty, zároveň se ale obávají, že kvůli vyššímu objemu prodejů oklešťuje zisky.

Největší marže jsou z nejvyšších modelových řad a experti říkají, že zájem o nejvybavenější Galaxy S4 začíná slábnout, přestože měl z telefonů Samsungu vůbec nejrychlejší nástup. „Podíl nižších a středních modelových řad telefonů sice rozšíří byznys, roste ale i obava ze ztenčování marží a menšího růstu,“ poznamenal k tomu pro Reuters Kim Young-chan z Shinhan Investment.

V neprospěch budoucích prodejů Samsungu hraje také marketingový plán Applu, který plánuje nabízet zvýhodněnou výměnu starších iPhonů za nejnovější model telefonu. Zároveň se čeká přestavení levnějšího nového modelu applovského smartphonu.

Vývoj akcií Samsungu za poslední rok

Vývoj akcií Samsungu za poslední rokVývoj akcií Samsungu za poslední rok | Yahoo

„Výsledky Samsungu za druhé čtvrtletí budou solidní, není ale jasné, jestli se rostoucí trend podaří udržet,“ uzavřel Kim Hyun-yong z E*trade Securities.