Hodonín čeká klání ochotníků

Amatérské divadelní soubory změří příští týden síly v přehlídkách Hobblík a Mumraj! v Hodoníně.

Třináct divadelních souborů se představí příští týden v Hodoníně. Pod jednou střechou se tam konají dva festivaly, přehlídka amatérských činoherních a hudebních divadel Hobblík a soutěž studentských divadel Mumraj!.

Pořádá je Dům kultury v hodonínských Horních Valech. „Jsou to dvě odlišné přehlídky. V Hobblíku soutěží dospělé soubory a vítěz poputuje na národní přehlídku Divadelní Děčín 2010. V Mumraji se předvedou studentská divadla. Nejlepší z nich si vyslouží přímý postup na Mladou scénu 2010 v Ústí nad Orlicí,“ vysvětlil ředitel domu kultury Zdeněk Grombiřík.

Čajové řečičky

V hlavním programu se představí divadla nejen z Hodonína a Břeclavi, ale také z Opavy nebo Žďáru nad Sázavou. „Porota pak s každým souborem, jeho vedením i diváky probere, co se jí na představení líbilo a co mají herci zlepšit. Takovým sezením říkáme poeticky Čajové řečičky. Pro Hobblík se zhodnocení koná po každém večerním představení, pro Mumraj po obou vystoupeních dohromady,“ přiblížil Grombiřík.

Úspěšné soubory se pak mohou prosadit i na dalších českých festivalech. Povedlo se to například Divadlu Bedřicha Kaněry z Břeclavi, které se Mumraje účastní už počtvrté. „V roce 2007 jsme zvítězili s představením Rychlé šípy, o rok později s jeho pokračováním Sněhová mise. S tou jsme pak jeli na národní přehlídku Náchodská Prima sezóna,“ pochlubila se vedoucí Divadla Bedřicha Kaněry Dana Vilímková.

Díky rozmanitému složení divadel představuje hodonínská přehlídka rozličné žánry. Kromě hlavního programu si účastníci užijí také zajímavé doprovodné akce. Připravený je workshop s názvem Naši milášci pro pořadatele amatérských divadelních přehlídek a další zajímavosti.

„Festival chce být kulturní událostí pro lidi všech generací v Hodoníně. Na pořádání se významně podílí také místní organizace Studentský parlament, a tak se o festival stále více zajímají také mladí lidé,“ doplnila koordinátorka obou přehlídek a režisérka Jaroslava Chalupová.