Hokejbalisté už zase míří vysoko

Hradečtí hokejbalisté dokázali už podruhé v sezoně porazit pražský Kert Park. Na závěr podzimu je čeká derby s Pardubicemi.

Přišli o několik opor, museli vybudovat nový tým. Přesto se hráči HBC Hradec Králové 1988 v novém ročníku hokejbalové extraligy neztrácejí. Před posledním podzimním zápasem jim patří čtvrté místo.

A přezimovat mohou dokonce druzí. „To asi nikdo nečekal, že budeme tak vysoko. Budujeme nové mužstvo, věkový průměr máme dvaadvacet let. O to víc mě to těší,“ říká hradecký trenér Jaroslav Pavlík.

Obrali lídra

Jeho svěřenci dokázali už podruhé v sezoně obrat o body vedoucí tým tabulky. Kert Park Praha porazili 6:5 po samostatných nájezdech. Na začátku to ale na úspěch nevypadalo, Hradec prohrával po chvilce 0:3. „Museli jsme třikrát dotahovat. Otočit zápas proti týmu, který je s velkým náskokem první a má formu jako hrom, to svědčí o naší vnitřní síle. Mohli jsme vyhrát i v základní hrací době, ale to by osud nebyl spravedlivý. I takhle je to cenné vítězství,“ podotýká Pavlík.

Ten v létě převzal tým, který opustilo několik opor. A začal stavět především na mladých hradeckých odchovancích. „Někdy je to znát, třeba při zvládání obtížných situací. Tým je mladý, takže se projevuje taková ta zbrklost a nerozvážnost. Tím si prošel každý,“ říká hradecký kouč.

Ale nízký věkový průměr má i své výhody. „Kluci jsou tvární, nechají si poradit. A neustále se chtějí něco učit a pracovat na sobě. Tam, kde jsme teď, jsme se dostali vlastní pílí a dřinou,“ říká Pavlík.

Na 90 % v play-off

Mužstvo má zatím rázně nakročeno ke splnění cíle. „Podle některých scénářů jsme dokonce měli hrát o existenci, to se naštěstí nestalo. Naším cílem je dostat se do play-off , a to už se nám na devadesát procent povede,“ myslí si Pavlík.

Hradec měl v minulých sezonách vysoké ambice, ale na titul nikdy nedosáhl. „Playoff už je úplně jiná soutěž. Svou roli hraje i štěstí, nebo zranění, která některé hráče potkají. Tam se dá těžko něco předvídat,“ tvrdí hradecký trenér.

V sobotu 26. listopadu čeká jeho svěřence poslední utkání podzimu. Do Hradce Králové přijedou Pardubice. Pokud domácí v derby uspějí, vyhoupnou se na druhou příčku tabulky. „Jenže pokud bychom prohráli, dostanou se naopak Pardubice před nás. Bodové rozdíly jsou minimální,“ přemýšlí Pavlík.

Fanoušky čeká v sobotu zajímavý duel. „Bude to určitě vyhecované a pro nás i pro Pardubice to bude těžký zápas. Chceme vyhrát a oplatit Pardubicím poslední derby,“ uzavírá bojovně Pavlík.