Hosté na Vysočině chtějí jíst hlavně levně. Trpí kvalita
Co nejvíc trápí restauratéry na Vysočině? Vysoké nájmy nebo ostrá konkurence? Lidé z respektovaných podniků překvapivě mluví o něčem úplně jiném. Hosté v regionu si zatím prý nezvykli vyžadovat kvalitu. Nejsou ochotní si za ni připlatit. A často ji ani nepoznají.
„Stalo se, že zákazník reklamoval hovězí vývar jako málo silný. Přitom šlo o poctivou polévku připravenou tak, že to lépe ani nejde. Lidé jsou zvyklí na umělá dochucovadla, na glutamát. Kvůli tomu jim jídlo z čerstvých surovin připadá málo výrazné,“ uvažuje šéfkuchařka z třebíčské restaurace U Dubu Katarína Matoušková.
Vychovají labužníky?
Sedmička uspořádala průzkum, jehož cílem bylo vytipovat špičkové restaurace v Jihlavě nebo v jejím dosahu. Jejich kuchaři a vedoucí měli určit další mimořádný podnik, a zároveň zhodnotit, jak to na Vysočině celkově vypadá s úrovní kulinářského umění. První dotazy mířily na českého kuchaře roku 2005–2006 Pavla Mareše, který vaří U Tří Knížat na jihlavském Masarykově náměstí a může se honosit také úspěchy z mezinárodních soutěží.
„Bohužel, celkově je v kraji úroveň gastronomie slabší. Mnohé restaurace zbytečně tlačí ceny dolů, a pak nejsou schopné za tu cenu kvalitně uvařit. Kupují druhořadé suroviny, dávají nejmenší možnou gramáž porcí. Jenže když jedna restaurace má polední menu za padesát korun, ta sousední jej těžko může nabízet za sto,“ popisuje Mareš.
Přehled vytipovaných dobrých restaurací naleznete v tištěné Sedmičce číslo 20