Hostel u Karlova mostu získal ubytovacího Oscara

Pohled na Karlův most

Pohled na Karlův most

Nenápadný hostel u malostranské části Karlova mostu se stal ve své kategorii čtvrtým nejoblíbenějším podnikem na světě. A prvním ve východní Evropě. Ocenění, kterému se v branži díky vysoké prestiži přezdívá „Hoscar“, si byli zástupci pražského hostelu s názvem Charles Bridge Economic Hostel nedávno převzít v irském Dublinu.

Lepší než malostranský hostel už byli v kategorii ubytovacích zařízení do 50 lůžek jen podniky v Amsterdamu, Belfastu a Barceloně, která vyhrála. Rozhodující pro získání ocenění byla hodnocení turistů.

Blízkost hostelu ke Karlovu mostu určitě není hlavním důvodem, proč ve světové soutěži zabodoval, míní manažer hostelu Michal Novák. „Lukrativní poloha u Karlova mostu zajisté dělá své, ale také zde nejsme jediní - ve velmi blízké vzdálenosti je od nás je další desítka hostelů, stejně dobré umístění vzhledem k historickém centru má také většina hostelů na Starém Městě,“ řekl serveru E15.cz. Ve východní Evropě navíc Praha čelí silné konkurenci například ubytovacích zařízení v Krakově, Budapešti či Bratislavě. Úspěch svého podniku přikládá Novák kvalitnímu servisu a dobrému týmu spolupracovníků.

Od ocenění si pražský hostel slibuje posílení pozice v době, která turistickému byznysu příliš nepřeje. „Náš hostel je menší, příliv turistů je tedy spíše konstantní, zisky se mění v závislosti na sezóně, největší vliv na pokles ziskovosti v dnešní době má současná daňová politika a ekonomická recese,“ poznamenal manažer podniku.

Obsazenost pražských hotelů loni podle poradenské společnosti Jones Lang LaSalle vzrostla na 69 procent z 67 procent o rok dřív. Navzdory rostoucímu počtu zahraničních turistů zůstaly ceny pro hosty v ubytovacích zařízeních v hlavním městě meziročně stejné, důvodem byla vysoká konkurence.

Nejlepší malé hostely světa za rok 2012

UmístěníHostelMěsto a země
1. Hostel One ParaleloBarcelona, Španělsko
2. VagabondsBelfast, Severní Irsko
3. CocomamaAmsterdam, Nizozemsko
4. Charles Bridge Economic HostelPraha, Česká republika
5. Hostel One SantsBarcelona, Španělsko
6. El Viajero Cartagena HostelCartagena, Kolumbie
7. Greg & Tom Party HostelKrakov, Polsko
8. Lisboa Central HostelLisabon, Portugalsko
9. Florentine Backpackers HostelTel Aviv, Izrael
10. Our Melting PotManila, Filipíny

Nejlepší hostely východní Evropy za rok 2012:

UmístěníHostelMěsto a země
1.Charles Bridge Economic Hostel Praha, Česká republika
2.Greg & Tom Party Hostel Krakov, Polsko
3.AAE Mosquito HostelKrakov, Polsko

Zdroj: Hostelworld.com