Hostivařský depozitář Národní knihovny má dostavět Metrostav

Zakázku Národní knihovny (NK) na dostavbu depozitáře v Hostivaři za téměř 300 milionů korun získala stavební společnost Metrostav. Hodnotící komise jí dala přednost před dalšími čtyřmi kandidáty, kteří ale mohou ještě využít desetidenní lhůtu a proti rozhodnutí vznést případné námitky.

„Hodnotící komise vybrala jako vítěznou nabídku společnosti Metrostav, a.s., která vyšla jako nejlepší v hodnocených kritériích, kterými byla cena zakázky a doba zhotovení zakázky. Jsem velmi rád, že dané výběrové řízení na výběr zhotovitele je již uzavřeno a že můžeme přejít k vlastní výstavbě,“ uvedl ředitel NK Tomáš Böhm. O zakázku za 284 milionů korun se ve finálovém kole tendru ucházelo pět firem. Kromě Metrostavu také společnosti Unistav, Syner, Swietelsky stavební a PSG-International. Výsledek tendru je podle Böhma podmínečný. „Budeme muset ještě vyčkat deset dnů ode dne doručení rozhodnutí o výběru nejlepší nabídky účastníkům, zda v této lhůtě některý z účastníků nepodá proti rozhodnutí námitku,“ doplnil.

Dostavba nového depozitáře v Hostivaři bude mít dvě etapy. V první se vybuduje depozitní sklad pro nejméně dva a půl milionu svazků knih (především pro Národní konzervační fond), včetně pracovišť pro zpracování fondů, digitalizaci a další služby. „Ve druhé etapě pak přijde na řadu rekonstrukce stávajícího depozitáře. Předmětem rekonstrukce bude zejména změna dispozičního řešení pro potřebu úpravy stávajících a zřízení nových pracovišť, které budou částečně klimatizovány, a obslužných prostor v jednotlivých částech objektu depozitáře,“ sdělil ekonomicko-provozní náměstek Zdeněk Macoszek. Stavební práce na hostivařském depozitáři by pak měly být dokončeny v létě příštího roku. Projekt je financován z dotací ze státního rozpočtu.